Padar: keerulised ajad nõuavad raskeid otsuseid

11. september 2008, 18:33

Rahandusminister Ivari Padar kommenteeris
maksumuudatusi, et keerulised ajad nõuavad raskeid otsuseid, eriti olukorras,
kus meie eesmärgiks on endiselt eurole üleminek.

"Kahtlemata on valitsuskabineti nõupidamisel langetatud maksumuudatuste otsused väga tõsised. Kogu maksumuudatuste pakett on suur kompromiss erinevate erakondade vahel, mis on sündinud põhjalike arutelude ja analüüside tulemusel,” sõnas Padar.

“On ju ka selge, et keerulised ajad nõuavad raskeid otsuseid, eriti olukorras, kus meie eesmärgiks on endiselt eurole üleminek. See tähendab, et inflatsiooni ja võla kontrolli all hoidmise kõrval tuleb ka jälgida ka ranget eelarve poliitikat,” lisas ta.

“Kogu maksumuudatusi puudutavate otsuste taustal on mul aga hea meel, et olen suutnud säilitada käibemaksusoodustused ravimitele, raamatutele ja perioodikale, mille hindade tõus kahandaks just eelkõige madalama sissetulekuga inimeste sissetulekuid," ütles Padar.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja rõhutas maksumuudatusi kommenteerides, et tegemist on loomulikult esialgsete numbritega, mis võivad veel muutuda. Kindlasti tuleb aga tähele panna, et kõik see 7,4 miljardit ei ole riigi eelarve mõttes puhastulu, vaid võimalused tasakaalustada valitsussektori eelarve.

Ministeerium tõi välja aktsiiside ja maksude muudatused järgnevalt:

- Gaasiaktsiisi tõstmine 655 kroonini 1000 m3 kohta (1. juulist) - planeeritakse riigieelarvesse lisatulu ca 100 mln krooni. Lisaks veel niipalju, et aktsiisi osakaal kogu maagaasi hinnast tarbijale on suurusjärgus 2 protsenti. Reaalset hinnatõusu tähendaks see ühe m3 kohta ~56 senti. Eeldusel, et keskmine maagaasi m3 hind on 8,42 krooni ning inimene tarbib 500m3 maagaasi aastas, tähendaks see sellele tarbijale ~280 krooni suurust hinnalisa.

- Alkoholiaktsiisi määra tõstmine 15% alates 1. juulist - ca 150 mln krooni lisatulu.

- Töötuskindlustusmaksu määra taastamine - mõju valitsussektori eelarvele ca 538 mln krooni. Tegemist on varem kehtinud töötukindlustusmaksu määra taastamisega (1,5% brutopalgast), millest 1/3 kannab ettevõte ning 2/3 töötaja.

Pressiesindaja sõnul on samuti ka põhimõtteliselt kokku lepitud tulumaksu alandamise ja määra mittetõstmise osas, ent seal vajavad veel osad detailid täpsustamist, mistõttu ei taheta praegu veel lähemalt neist numbritest rääkida.

Lisaks tõi ministeerium välja järgnevad numbrid:
- riigilõivude suurendamine - ca 216 mln krooni
- juriidilise isiku tulumaksu aastapõhise arvestuse edasi lükkamine - ca 1,3 miljardit krooni
- käibemaksuerisuste osaline kaotamine ja osaline tõstmine - ca 657 mln krooni

Mis ajani aga on edasi lükatud alampalga tõus, siis ministeeriumi esindaja sõnul lepivad selles traditsiooniliselt aasta lõpus kokku ametiühingute keskliit ning tööandjate keskliit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. September 2008, 18:10
Otsi:

Ava täpsem otsing