Eesti jäätmed tuleks koguda ühte prügilasse

07. oktoober 2008, 18:30

MTÜ Lõuna-Eesti Olmejäätmete Ümbertöötamise
Arenduskeskus (LEA) juhataja Aadu Võsu sõnul piisab Eesti suurusele väikeriigile
ühest-kahest prügilast. Ülejäänud prügilad tuleks teha
ümberlaadimisjaamadeks.

Piisavalt ladestusmahtu on praegu vaid Paikusel ja Tallinna prügilas, rääkis Võsu tänasel Eesti Jäätmekäitlejate Liidu korraldatud Jäätmepäeval. Seadus lubab jäätmete ümberlaadimisjaamas prügi hoida kuni ühe aasta.

Võsu leidis, et kui 2013. aasta paiku valmib Eestis jäätmete põletustehas, tuleks kogu riigi praht raudteedpidi sinna vedada. "Minu arvates tuleb see tehas Tallinna, sest Tartus ei jätku jäätmevoogu," täpsustas ta.

Võsu arvates võiks kõik tuleval suvel suletavad prügilad ümber profileerida ümberlaadimsijaamadeks, kuid see tekitaks elanikkonnas protesti. Võsu ütles, et tema kui eksperdi hinnangul tuleks kinni panna ka Torma prügila, misjärel saaks seal vaid ajutiselt jäätmeid ladestada ning neid sorteerida.

"Viie aasta pärast peaks olema ka Paikuse prügila suletud ja kõik ümberlaadimisjaamad valmistaksid jäätmeid ette põletamiseks," rääkis Võsu oma visioonist, "ja ladustatavad jäätmed tuleks suumata Väätsale."

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek kommenteeris, et visioon on hea, kuid prügilaid ühe käeviipega sulgeda siiski ei saa. Eegi sõnul on kõigisse praegu tegutsevatesse prügilatesse investeeritud nii riigi kui Euroopa Liidu raha. Et juba tehtud investeeringud n-ö raisku ei läheks, tuleks jäätmerajatisi kasutada võimalikult kaua.

"Raamatupidamislikus mõttes kirjutataks niimoodi korstnasse väga suures mahus investeeringuid, kümnetes miljonites kroonides ja ka ELi abiraha," ütles Eek, "seetõttu ei käi prügilate vastavus ja mittevastavus ning nende sulgemine üksikute ekspertide arvamuse järgi, seda otsustavad pädevad ametkonnad."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. December 2008, 14:41
Otsi:

Ava täpsem otsing