Krimelte juht: me ei ole ohtlikum kui suvaline tankla!

Mariliis Pinn 28. oktoober 2008, 10:46

Täna hommikul ränga plahvatuse üle elanud,
üks Tallinna suurõnnetuse ohuga ettevõtetest OÜ Krimelte juhatuse esimees Jaan
Puusaag ütles augustis Äripäevale, et nende firmas on täidetud kõik päästeameti,
tervisekaitse, tehnilise järelevalve ameti ja teiste instantside nõuded.

„Nad külastavad meid pidevalt ja regulaarselt koos mitmete konsultantidega kodu ja välismaalt,“ ütles Puusaag toona. Puusaag uskus siis, et suurõnnetuse oht on ettevõttes viidud miinimumini.

„Kindlasti ei ole me ohtlikum kui suvaline tankla, kus asub ka vedelgaasimahuti,“ arvas ta. Firmas on eri tüüpi alarmsüsteemid.

Kui kiiresti suudab Krimelte õnnetuse tagajärgi likvideerida? „Ei tea, mis mõõtühikuga peaks mõõtma „kiiresti“, aga usun, et piisavalt, kui selline vajadus peaks tekkima,“ jäi juhataja üldsõnaliseks.

Kohustusliku vastutuskindlustuse lepingu on firma sõlminud If Eesti Kindlustuses 15 miljonile kroonile.

Ettevõte kasutab vahtude tootmisel tolueen diisotsüanaati. See on polüuretaani moodustumise üks komponent. Hingamisteedele, närvisüsteemile ja maksale mõjub see laastavalt. Sissehingamisel võib aine tappa, pikaajalisel kokkupuutel vähki tekitada. Keemilistes reaktsioonides või lagunedes võivad ainest tekkida veelgi ohtlikumad ühendid, nt sinihape. Aine reageerib väga ägedalt nii vee, hapete kui ka amiinidega (sh ammoniaagiga).

Täna kell 7.56 kärgatas OÜ Krimeltes plahvatus, mistõttu tekkis tulekahju. Põhja-Eesti päästeteenistuse andmeil said õnnetuses põletushaavu kaks firma töötajat ja üks pritsimees, kes kustutamise käigus tsehhi lae alt alla kukkus ja põrutada sai.

Lasnamäel Suur-Paala 10 asuv tehas paikneb ülitiheda asustusega piirkonnas, kus on väga palju elu-ja ärihooneid. Naaberfirmade töötajad evakueeriti, kuid lubati paari tunni möödumisel tagasi kontoritesse.

Äripäevaga vestelnud päästja sõnul anti päästekomandodele esmalt 3. astme väljakutseteade, kuid esimeste autode, politsei ja kiirabi kohale jõudes muudeti see 4. astme häireks. Selline häire antakse ainult juhul, kui õnnetus võib omandada katastroofi mõõtmed. Õnnetuspaika kihutasid kokku peaaegu kõik Tallinnas valves olnud päästeautod ehk kokku 12 autot.

OÜ Krimelte kuulub Tallinna kuue suurõnnetuse ohuga firma sekka. Kui kas või üheski neist toimub plahvatus, tulekahju või mürkgaaside vabanemine, võib see külvata surma ja kaost sadade meetrite, mõnel juhul kuni viie kilomeetri kaugusele.

Suurõnnetuse korral küünib eriti ohtlik ala ettevõttest 50, väga ohtlik ala 175, keskmiselt ohtlik ala 250 ja ohuala välispiir 500 meetri kaugusele. Teisisõnu, 225 meetri raadiuses võib halvimal juhul – kui OÜ Krimeltes toimuks raskeimate tagajärgedega õnnetus - hävida kõik elus ja elutu.

Täna hommikuse õnnetuse põhjuse peab välja selgitama uurimine. Esialgu kahtlustatakse gaasiplahvatust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2009, 18:19
Otsi:

Ava täpsem otsing