Romet Kreek • 2. november 2008 kell 22:00

Neli aktsiaturgu 89st tõusis oktoobris

Vaadates üle maailma juhtivaid aktsiaindekseid, tuleb tõdeda, et oktoobris teenisid investoritele europõhiselt raha vaid neli aktsiaturgu.

Kusjuures on tegu absoluutse eksootikaga. Parim aktsiaturg oli Ecuador, mis tõusis 11,2 protsenti. Ghana aktsiaturg tõusis 6,2 protsenti. Pakistani aktsiaturg nii-öelda tõusis 4,3 protsenti, kuid seal ei ole võimalik reaalselt aktsiaid müüa - börs on kummalised reeglid loonud. Venezuela börs tõusis 1,8 protsenti. Võiks öelda, et hästi läks ka Bangladeshi börsil. Kuid vaid seetõttu on see tabeli eesotsas, et andmed puuduvad.

Suhteliselt hästi läks meie lõunanaabritel. Läti börs langes vaid 1 protsendi, saades nii maailma kõige vähem kukkunud aktsiaturuks.

Muu eksootika seas terendab esikümnes veel Dow Jonesi tööstuskeskmine, mis langes vaid 2,1 protsenti.

Täiesti konkurentsitult halvim börs oli Islandi oma, mis kukkus kuu ajaga 78,9 protsenti. Pika vahega oli halvemuselt teine Serbia aktsiaturg, mis kaotas kuuga 38,1 protsenti. Ukraina võttis vastu 35,3protsendilise kaotuse, Bulgaaria kukkus 34,5 protsenti, Indoneesia 34,1 protsenti, Ungari 32,2 protsenti. Argentina kaotas 32,2 protsenti, Peruu 30,8 protsenti, Rumeenia 30,7 protsenti ja Austria 29,1 protsenti.

Ka Eestil läks halvasti, saime tagantpoolt 13. koha 27,2protsendilise kaotusega. Vilnius oli meist tagapool, hävides 28,8 protsenti.

Neljas kvartal on seega maailmas alanud erakordselt halvasti, kuid peab lootma aastalõpuralli peale - kuigi päris palju investoreid on hirmust täiesti halvatud.

Hetkel kuum