Lauri: 2009 tuleb põhi, 2010 läheb juba ülesmäge

20. november 2008, 16:30

Hansabank Markets alandas makroanalüütik
Maris Lauri sõnul majanduskasvu ootusi Balti riikides prognoosides, et just
2009. aasta tuleb kolmele riigile kõige raskem.

2008. aastaks ootab Hansabank Markets Lauri sõnul Eestis ja Lätis majanduslangust, millesse mõlemad riigid on ka jõudnud. Leedus, vaatamata järsule kasvu pidurdumisele, loodetakse siiski veel majanduskasvu, kuid väga tagasihoidlikku, lisas ta.

2009. aastal ulatub majanduslangus Lauri ootuste kohaselt Eestis üle 2%, Lätis umbes 4%ni ja kuigi Leedu võib näidata aasta kokkuvõttes positiivset kasvu, on suur tõenäosus, et mõnes kvartalis ilmneb majanduslangus.

„2010. aasta toob Eesti ja Läti majandusse aeglase kasvu, vastavalt 2% ja 1%, kuid Leedu majandusarengud halvenevad Ignalina tuumMaris LauriMaris Lauriajaama sulgemise ja sellele järgneva järsu elektrienergia hinna tõusu tõttu,“ ütles analüütik. Majanduskasvu mõjutab eelkõige majapidamiste tarbimise ja investeeringute vähenemine. Oodata on tööpuuduse kasvu ja palgakasv järsku pidurdumist, lisas Lauri.

Vaatamata välisnõudluse nõrkusele, milles analüütiku sõnul ollakse ekspordi kasvuootusi vähendanud, loodetakse siiski suhteliselt häid arenguid.
„On üpris tõenäoline, et Eesti ja Läti jooksev- ja kapitalikonto puudujäägid langevad 2009. aasta lõpuks allapoole 5% taset SKP suhtes,“ sõnas Lauri ning jätkas, „nõrk sisenõudlus on juba hakanud mõjutama hinnatõusu ja me ootame selle surve edasist tugevnemist ning inflatsiooni kiiret alanemist.“

Eestis on oodata ühekohalisi aastaseid hinnakasvu numbreid juba 2008. aasta IV kvartalis ning Läti ja Leedu peaksid samuti peagi jõudma 10%st madalama inflatsioonini. See teeb analüütiku sõnul võimalikuks taas rääkida euro kasutuselevõtust ja Maastrichti kriteeriumide täitmisest, kui eelarvetulude langus ja valitsuse tahtmatus teise kriteeriumi ületamist ära ei nulli.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 12:02
Otsi:

Ava täpsem otsing