Christel Karits • 20. november 2008 kell 22:00

Pimedad ööd tulevad parimate linalugudega

"Meil on olemas võidufilmid Berliini, Cannes'i ja Veneetsia festivalilt ning hulgaliselt ka teisi auhinnatud filme. Samuti pole me unustanud filme, mida on põnev vaadata nende eksperimentaalsuse ja sõnumi tõttu, mida nn suurtes filmides võib-olla väga palju ei kohta," avab festivali pressiesindaja Helmut Jänes.

Selle aasta PÖFFi põhiprogrammi avafilmiks on briti hinnatuima stsenaristi ja režissööri Mike Leigh' komöödia "Happy-Go-Lucky". Tänapäeva Londonisse paigutatud lugu jälgib optimismist pakatava algkooliõpetaja Poppy igapäevaseid tegemisi ja kokkupõrkeid karmi reaalsusega, mis ületatakse võrratut huumorimeelt kaotamata. "Happy-Go-Lucky" esilinastus selle aasta Berliini filmifestivalil ja Poppyt kehastanud Sally Hawkins võitis seal Hõbedase Karu parima näitlejanna kategoorias.

Kokku on tänavuse Pimedate Ööde filmifestivali põhiprogrammis 226 linateost, kuid filmide rohkusest ei tasuks heituda, sest nende valimine on lihtsamaks tehtud programmide näol, kuhu üks või teine film kuulub. Programmidega saab tutvuda PÖFFi kodulehel www.poff.ee või festivali kataloogi sirvides. "Näiteks, kes peab lugu headest dokumentaalfilmidest, neil oleks mõistlik süveneda meie dokumentaalfilmide programmi kavasse, kes eelistab suuremaid ja auhindu võitnud filme, neile soovitan vaadata Panoraami sektsiooni, kes peab lugu eksperimentaalsemast filmist, see peaks vaatama Foorumit jne. Eraldi maiuspalad on Türgi ja Argentina filmide austajatele. Need riigid on meil tänavu fookuses," avab Helmut Jänes. "Kõik festivalil linastuvad filmid on mingil moel pärlid, aga kindlasti julgen soovitada meie selleaastast EurAsia võistlusprogrammi, Screen Internationali kriitikute valikprogrammi ja Panoraami sektsiooni - seal leiduvad filmid on kõik suurepärased ega tohiks kelleski pettumust valmistada."

EurAsia võistlusprogramm linastub Coca-Cola Plaza 2. saalis. Tuntud headuses on kasutuses kinod Kosmos ja Sõprus, Kumu auditoorium ja Vene teater. Uue kuue on saanud Kinomaja ning jätkatakse ka alternatiivsema kino kodus Von Krahli teatris.

Hetkel kuum