Christel Karits • 27 november 2008

Ooperifantoom tuleb Broadwaylt

Broadway muusikali Saku Suurhalli jõudmist võib pidada meie meelelahutusmaailma aasta üheks tippsündmuseks.

Lavastuse tehniline pool - lava, dekoratsioonid, seadmed -, mis tuuakse kaasa Ameerikast, on maaletooja Jüri Makarovi kinnitusel sedavõrd keeruline, et ületab oma komplitseerituselt kõik varasemad Eestit külastanud suurprojektid, kaasa arvatud David Copperfieldi oma.

Laval saab näha ka kuulsat kristall-lühtrit, mis on originaallühtri täpne koopia. Stseen, kus lühter kohutava kiiruse ja valgusmängu saatel alla langeb ja plahvatab, on korraldajate kinnitusel hingematvalt ehe, kuigi tegemist on siiski vaid keerulise eriefektiga.

"Ooperifantoom" on meie publikus ikka segadust tekitanud, sest siinmail teatakse eelkõige Leroux' romaani lavaversiooni, millele lõi muusika Andrew Lloyd Webber ja mis esietendus 1986. aastal Londonis Tema Majesteedi Teatris, kus seda siiani tohutu publikumenuga mängitakse. Kokku on aga esimest korda 1909-1910 ilmunud ja väidetavalt Pariisi ooperis toimunud tõsielulistel sündmustel põhineva teose lavavariante kolmekümne ringis.

Eelmisel aastal sai meie muusikalipublik Tallinna Linnahallis näha ameerika helilooja ja luuletaja Maury Yestoni ning libretist Arthur Kopiti "Ooperifantoomi" Eesti muusikute esituses. Tuleval nädalal Tallinna jõudev New Yorgi helilooja ja luuletaja Ivan Jacobsi muusikal "The Phantom of the Opera" on aga üks varasemaid ingliskeelseid "Ooperifantoome".

"Publikut ootab Saku Suurhallis ees täiesti uus kohtumine tuttavate tegelaste ja tuttava teemaga," lubab Jüri Makarov.

Ivan Jacobsi "Ooperifantoom" on väga lähedane originaalteosele ja seal areneb põhjalikult välja Christine'i ja Ooperifantoomi suhteliin. Jacobsi muusikal erineb muudest mugandustest ka selle poolest, et tükis on ohtralt huumorit ja suur roll on antud koomilistele kõrvaltegelastele.

"Kui Londonis mängitav on puhas muusikal, siis siin näeb ka vodevilli, balletti, laval on oma orkester. Kui tavaliselt on üks-kaks pildivahetust, siis siin on 14 pilti," avab Makarov.

Muusikali libreto kirjutas Jacobs koos legendaarse ameerika produtsendi, praegu 102aastase John Kenley ning näitekirjaniku, produtsendi ja üheksakordse Emmy võitja Robert Thomas Nolliga. Naispeaosalise Christine Daae rolli kandideeris tuhatkond muusikali- ja ooperilauljat. Valituks osutus 29aastane New Yorgi sopran Toni Dolce. Dolce on hinnatud oma võimsa hääle poolest. Tema repertuaar ulatub klassikalisest muusikast popini.

Tallinnas mängitakse "Ooperifantoomi" neljal järjestikusel õhtul alates neljapäevast. Pääsmeid on veel saada kõigile etendustele.

Jüri Makarovi sõnul on etenduste tarvis Saku Suurhalli saal väiksemaks tehtud ning kohti jätkub veidi üle 4000 inimesele. Lava asukoht on sama, kuid seda on publikule lähemale toodud ja kohandatud nii, et etenduse jälgimine oleks nauditav.

Praegu toimuvad etendused Riias.

Hetkel kuum