Majanduslangus tõmbab investeeringuid koomale

08. detsember 2008, 09:56

Ettevõtlussektori III kvartali
investeeringud põhivarasse vähenesid eelmise aasta sama ajaga võrreldes
ligi 18 protsenti, teatab statistikaamet.

III kvartalis investeerisid ettevõtted põhivarasse ligi 9 miljardit krooni ehk ligi 2 miljardit vähem kui aasta tagasi. Kui I kvartalis kasvasid investeeringud aastaga 10 protsenti, siis II kvartalist algas langus ja investeeringud vähenesid 4 protsenti. III kvartalis investeeriti juba ligi viiendiku võrra vähem kui aasta tagasi.

Langus oli tingitud eelkõige investeeringute vähenemisest hoonete ja rajatiste ehitamisse. Nende ehitamine vähenes eelmise aasta III kvartaliga võrreldes 23 protsenti. Investeeringute kiire vähenemine annab tunnistust ettevõtete ebakindlusest ja laenutingimuste karmistumisest. Laenu saamine on raskendatud ning pankade riskimarginaalid kasvanud. Isegi omades finantseerimisvõimalust, hindavad ettevõtted riske konservatiivsemalt.

Ettevõtted müüsid III kvartalis kaupu ja teenuseid jooksevhindades 170 miljardi krooni eest ehk 1,5 protsendi võrra rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Suurima osa käibest andsid kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtted, vastavalt 43 protsenti ja 20 protsenti kogumahust. Käibe kasvu pidurdabki põhiliselt kaubanduse läbimüügi aeglustumine hinnatõusust tingitud tarbimise vähenemise tõttu. Tarbijahinnad kasvasid III kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 10,9 protsenti.

Ettevõtlussektori kasum vähenes tänavu III kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes viiendiku ja jäi eelmise kvartali tasemele. Ettevõtted teenisid III kvartalis 11,5 miljardit krooni kasumit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2008, 09:56
Otsi:

Ava täpsem otsing