Saneerimine jätab firma ellu

Terje Eipre 06. jaanuar 2009, 00:00

Saneerimisseadus jõustus lõppenud aasta 26. detsembril. Saneerimismenetlus on paindlikumaid võimalusi pakkuv alternatiiv pankrotimenetlusele. Selle eesmärgiks on muuta ajutistes majandusraskustes olev ettevõte taas kasumlikuks.

Saneerimismenetlus on oma olemuselt paljuski sarnane pankrotimenetlusele. Oluline erinevus on aga see, et saneerimise eesmärgiks on aidata ettevõte raskustest välja ja jätkata tema tegevust, erinevalt pankrotimenetlusest, mis lõpeb tavaliselt pankrotistunud ettevõtte likvideerimisega.

Saneeritava ettevõtte juhtimisorganitel säilib käsutusõigus ettevõtte üle, samas kui pankrotimenetluse algatamisel läheb ettevõtte varade käsutusõigus üle pankrotihaldurile. Saneerimismenetluse algatamist võib kohtult taotleda ainult ettevõtja ise. Kohus kontrollib avalduse saamisel, kas ettevõtte püsiva maksejõuetuse tekkimine on tõenäoline, kas ettevõtte saneerimine on võimalik ja kas ettevõte võib pärast saneerimist jätkusuutlikult ehk kasumlikult tegutseda. Saneerimismenetlust välistavateks asjaoludeks on ettevõtja suhtes läbi viidav pankroti- või likvideerimismenetlus või kui ettevõtja suhtes on tehtud sundlõpetamismäärus, samuti kui ettevõtja suhtes on viimase kahe aasta jooksul juba toimunud saneerimismenetlus.

Saneerimismenetluse algatamisel määrab kohus saneerimisnõustaja. Saneerimisnõustaja ülesanne on ettevõtte nõustamine saneerimise läbiviimisel, erapooletu hinnangu andmine ettevõtja seisundile ja tegevusele ning järelevalve teostamine.

Saneerimismenetluse algatamisel peatub viivise või leppetrahvi arvestamine ettevõtja vastu suunatud nõudelt, kohus peatab ettevõtja suhtes algatatud täitemenetluse ja lükkab edasi pankrotiavalduse läbivaatamise. Samuti võib kohus peatada ettevõtja vastu esitatud rahalist nõuet puudutava kohtumenetluse. Sellised abinõud rakenduvad kuni saneerimiskava kinnitamiseni või saneerimismenetluse lõpetamiseni.

Saneerimine toimub saneerimiskava alusel, millega kujundatakse ümber ettevõtja kohustused.

Kohustuste ümberkujundamine võib seisneda kohustuse täitmise tähtaja pikendamises, kohustuse täitmise ettenägemises osade kaupa, kohustuse vähendamist või asendamist ettevõtja osa või aktsiaga, aga ka muude kokkulepete sõlmimises.

Saneerimine ei saa puudutada töösuhtest tulenevat nõuet ega elatise maksmise nõuet.

Saneerimiskava võtavad vastu võlausaldajad, kelle nõudeid saneerimiskava puudutab, samuti peab kohus kava kinnitama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:53

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing