BÖRS: Dow kriitilises kohas

Mait Jüriado 02. veebruar 2009, 18:27

USA aktisaindeksid on küll päeva algusest
kosunud, kuid liiguvad ikka miinuslainel.

Wall Street on hommikusest miinusest küll veidi kosuda jõudnud, kuid Dow Jones tööstuskeskmine on liikunud päevasiseselt ka viimaste nädalate madalaimale tasemele. Veel madalamal oldi vaid novembrikuu põhjade ajal. Põhjadeni on Dow tööstuskeskmisel minna veel siiski üle 5%. Tehnoloogiasektor näitab aga tugevust.

Dow Jonesi tööstuskeskmine oli viimati languses 1,25%, Standard Poor's 500 indeks kukkunud 0,8% ja Nasdaq oli viimati plussis 0,25%.

USA tarbijakulutused olid detsembris kuuendat kuud languses. Tarbijakulutused pole nii viletsad olnud alates 1961. aastast. Detsembris kulutas tarbija 0,8% vähem kui novembris. Sissetulekud vähenesid 0,2% võrreldes analüütikute prognoositud 0,4%-lise kukkumisootusega. Eelmisel kuul vähenesid sissetulekud 0,4%.

Number kaks USA autotootja Ford (F) on tõusnud 0,5%, kuigi Reuters raporteeris, et Barclays Capitali arvates vajab autotootja valitsuse raha enne aasta lõppu. Barclays Capitali analüütikud kärpisid Fordi aktsiate hinnasihti neljalt dollarilt ühele dollarile, viidates autotootja rahavajadusele ning võlale. Ka Fordi konkurendi General Motorsi hinnasihti kärbiti ühelt dollarilt viiekümnele USA sendile, viidates ettevõtte kahjumlikkusele. Analüütikute sõnul saab ettevõte neljandas kvartalis kahjumit 4,3 miljardit dollarit. Ettevõtte aktsiad olid viimati languses 1,7%.

Mänguasjatootja Matteli (MAT) kasum kukkus 46% 176,4 miljoni dollarini. Kasum aktsia kohta 49 USA senti. Müük kukkus 1,94 miljardile dollarile 2,19-lt miljardilt dollarilt. Analüütikud ootasid müügimahuks 2,19 miljardit dollarit ja kasumit 71 USA senti aktsia kohta. Ettevõtte aktsiad on kukkunud üle 15%.

Ravimitootja Pfizer (PFE) on tõusnud 2,2%. Kuigi ettevõte peatas oma vähiravimi katsed, tõstis Credit Suisse ravimitootja reitingut.

Applied Materials (AMAT) ootab majandusaasta esimeses kvartalis kahjumit 9-11 USA senti aktsia kohta, mis tingitud enamikus restruktureerimiskuludest. Ettevõtte aktsiad olid viimati languses 0,4%.

Micron Tecnology Inc. (MU) on kukkunud 4,3%. Mälukiipide tootja patendivaidlus Mosaid Technologiesiga sai läbi. Mälukaartide tootja SanDisk Corpi (SNDK) aktsiad on kukkunud 6%. Ettevõtte majandusaruanne avalikustatakse peale turu sulgemist.

Kullaunts dollarites maksis viimati 918,5 dollarit ehk -1,1%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 40,85 dollarit barrel ehk -2%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. February 2009, 18:29
Otsi:

Ava täpsem otsing