Sutt: Euro kasutuselevõtt on võtmetähtsusega

16. aprill 2009, 12:12

Neljapäeval, 16. aprillil Pärnu
finantskonverentsil esinenud Eesti Panga asepresident Andres Sutt märkis oma
ettekandes, et kriisi järel tekkivad uued võimalused tuleb ära kasutada ning et
euro kasutuselevõtt on siin võtmetähtsusega.

Suti sõnul seisab Eesti ees küsimus, kuidas me suudame väljuda võitjatena olukorrast, kui majandus pöördub tõusule Eesti lähiturgudel. "Võrreldes Eesti ja Skandinaavia palgataset, siis on meil võimalus meelitada siia osa seal tegutsevast ettevõtlusest. Kriisi järel tekkivad uued võimalused tuleb ära kasutada. Euro kasutuselevõtt on siin võtmetähtsusega. Eelarve tasakaalu parandavate meetmete osas ei tohi olla tabusid. Iga majanduspoliitiline hind, mida peame euro kasutuselevõtu eest maksma, on väärt maksmist," lisas Sutt.

Andres Sutt näitas esitluse käigus ka USA sisemajanduse koguprodukti kasvu graafikut aastail 1820-2006. "Paarile lühiajalisele võnkele vaatamata on USA majandus neil aastail järjepidevalt liikunud ülespoole. Pikaajalist kasvu pole suutnud rajalt raputada kodusõda, Suur Depressioon, kaks maailmasõda ning erinevad muutused maailmamajanduse mudelites. Oleks lühinägelik arvata, et nüüdse kriisiga peatub majanduse kasv," ütles Andres Sutt.

Eestile soodsate asjaoludena tõi Sutt esile, et tööturg on tõestamas oma paindlikkust, jooksevkonto puudujääk on liikumas tasakaalu suunas ning pangandussektori kapital ja likviidsus on piisaval tasemel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2009, 12:26
Otsi:

Ava täpsem otsing