Asmann: SEB on keerulisemateks aegadeks hästi valmistunud

24. aprill 2009, 16:03

Praegu võib SEB Eesti juhi Ahti Asmann
sõnul näha üksikuid stabiliseerumise märke, kuid ta arvab, et meie peamiste
ekspordipartnerite juures läheb veel natuke halvemaks. Kui olukord halveneb,
oleme selleks valmis, lisas ta.

"Eesti tulemus oli üsna ootuspärane. Oleme tagasihoidlikuma prognoosiga alati silma paistnud, sellest seisukohast meile üllatust ei olnud," kommenteeris Asmann SEB Eesti esimese kvartali tulemust.

"Kui vaadata laenukahjumi eraldisi või provisjone, siis tegelikult hakkasime üldprovisjone rohkem tegema 2007. aasta neljandast kvartalist. Oleme selles suhtes stabiilsed olnud," lisas ta.

Tulude poolt mõjutas intressitulude mõningane langus, kommenteeris ta 40 miljoni kroonist kahjumit.

"Aga see polnud ka üllatus. Praegu on ikkagi inimestes ebakindlus päris suur ja laenunõudluski on oluliselt kukkunud. Laenuportfellid amortiseeruvad, uued väljaantavad laenud ei kata tagasimakstud laenude osa ja laenuportfell mõnevõrra kukub," selgitas ta.

Asmann lisas, et Euribori languse tõttu teenisid nad vähem selle raha pealt, mis on kohustuslikus reservis keskpangas. "See on suhteliselt erakorraline muutus, mis ei tulene niivõrd meie tegevusest, kuivõrd maailma finantsturgudest," ütles ta.

"Probleemlaenude ehk mitteteenivate aktivate hulk kasvab ja sealt jääb ka intressitulu saamata. Pangad ei erine teistest ettevõtetest - kui majandus ikka jahtub, et eks siis oma mõju tuludele on kõikidel ettevõtetel," märkis ta.

Panga juht rääkis, et miinus tuleb ikkagi laenuprovisjonidest. "Eelmise aasta esimeses kvartalis tegime samuti laenuprovisjone ja tulubaas oli mõnevõrra parem, jõudsime plusspoolele ka," märkis ta. "Ka see on võtmeküsimus, kui palju laenukahjumeid Baltimaades kokku tuleb. Praegu on hea seis see, et enamik laenukahjumid on ikkagi üldprovisjonid," lisas ta.

"Kui majandussituatsioon halveneb ja klientide krediidikvaliteet halveneb, siis käitume vastavalt. Kui olukord halveneb ja laenukahjude eraldisi on vaja teha, siis me teeme. Pärast värsket emissiooni on kapitali adekvaatsus väga tugev. Arvan, et grupp on keerulisemateks aegadeks päris hästi valmistunud," ütles panga juht.

Asmann märkis, et see on kuldaväärt küsimus, kas põhi on käes. "Kui maailmas meie peamiste ekspordipartnerite juures halvemaks ei lähe, siis ma võin küll öelda, et põhi on käes. Aga ma arvan, et seal ikkagi läheb veel natuke halvemaks. Hetkel võib näha üksikuid stabiliseerumise märke, aga kindlalt veel küll ei julge öelda, et põhi oleks juba saavutatud," sõnas ta.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. April 2009, 14:46
Otsi:

Ava täpsem otsing