Arco Vara aktsionär: Tooli nõukokku kutsumine kahjustaks ettevõtte juhtimist

22. mai 2009, 14:53

Arco Vara väikeaktsionär Arvo Nõges avaldas
arvamust, et kinnisvaraettevõtte tuumikaktsionäri Toomas Tooli nõukogu liikmeks
nimetamine võiks kahjustada ettevõtte juhtimist, kuna nõukogus esindatud
omanikel ja Toolil puudub ilmselt omavaheline klapp.

Täna toimuma pidanud aktsionäride koosolekul ei tulnud kvoorum täis. Puudus ka tuumikaktsionär Toomas Tool, kel on oma ettevõtte kaudu 23protsendiline osalus. Kas tuumikaktsionär peaks kuuluma nõukokku, kes tunneks end seeläbi rohkem kohustatud aktsionäride koosolekul osalema?

„Ma isegi kalduks arvama, et Tooli nõukogu liikmeks nimetamine kahjustaks ettevõtte juhtimist veelgi,“ ütles läbi oma ettevõtte Gamma Holding kaudu 3,4protsendist osalust hoidev väikeaktsionär, kes ise ei saanud täna ärajäänud aktsionäride üldkoosolekule minna. Samas leidis Nõges loogilise olevat, kui on kellelgi ettevõttes 23protsendine osalus, siis on ta ka nõukogu liige.

„Ma valetaksin, kui ma ütleksin, et ma ei olnud üllatunud. Küllalt huvitav pretsedent kindlasti,“ märkis Nõges kvoorumi puudumise tõttu ärajäänud aktsionäride koosoleku kohta. Nõges aga seda ei arva, et üldkoosolek lõpuks pidamata jääks.

Arco Vara on Nõgese jaoks kahes mõttes väga huvitav. „Tema turuväärtus on minu arust investorite poolt ikka kohutaval kombel alahinnatud,“ põhjendas ta. Miks tema väärtus kõrgem ei ole, võib Nõgese arvates välja lugeda sellest, miks täna ka koosolek ära jäi, ehk et omanikestruktuur võiks olla pisut kindlam.

„Ma olen kindel, kui omanikestruktuur oleks kindlam, et Arco Vara aktsia maksaks kolm korda rohkem, kui ta praegu maksab,“ toonitas Nõges, kellele tundub, et ettevõte liigub vähemalt praegu igatpidi õiges suunas. „See on ka mind hoidnud tagasi sinna rohkem investeerimast, kui ma praegu seda teinud olen.“

„Millegipärast ma usun, et keegi ei raiskaks, ja veelgi enam Toomas Tool ei raiskaks oma raha,“ vastas väikeinvestor Nõges küsimusele, kas Tool võiks investeerida Arco Varasse kiusu pärast või siiski puhtalt investeeringu pärast, nähes perspektiivi. „Mina ei investeeri ka sinna kiusu pärast.“

Nõgese usub, et enamus inimesi saab aru, kes kahe, kes kolme aasta pärast, et oli selline võimalus, kus võileivahinnaga pakuti osalust heades kinnisvaraprojektides. „Ma arvan, et see on see, mida Toomas Tool seal näeb,“ ütles ta. „Aga loomulikult võib tal olla teisi või kolmandaid põhjuseid oma osaluse kujundamisel.“

„Igaühel on oma nägemus,“ kostis Nõges selle peale, kas hirmud Arco Vara pankrotti minekust on täielik liialdus. „Kui keegi tahab uskuda, et ta läheb pankrotti, siis ega ju pead ei anna, et seda ei juhtu.“

Nõges arvas aga, et seda ei juhtu, mida näitab viimased pool aastat ettevõtte tegevus ja kreeditoride suhtumine laenude pikendamise, refinantseerimise näol. „Ma ei näe ka nii-öelda võimu omavate suuromanike poolt peaaegu mitte ühtegi pahatahtlikku käitumist,“ põhjendas ta.

Küll aga imestas Nõges selle üle, et suuromanikud ei ole aktsiahinda eriti toetanud. „Mina nende asemel oleks ammu enda osalust suurendanud. Miks nad seda ei tee, on mõnevõrra kummaline, aga võib-olla neil on finantsraskused,“ oletas ta, lisades, et loomulikult on riske väga erinevaid, ja see, et suuromanikud ei ole ühel meelel, on kindlasti väga oluline risk.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2009, 16:05
Otsi:

Ava täpsem otsing