• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kriis õgib Soome ekspordist sõltuvat metsatööstust

  Soome majandusuuringute insituudi Pellervo Economic Research Institute (PTT) andmetel omab ülemaailmne majanduslangus suurt mõju Soome metsatööstusele, mis on väga sõltuv toodangu ekspordist.
  Paberi ja saetööstuse toodangu nõudluse järsu languse tõttu on Soome metsatööstus sunnitud kärpima oma toodangumahtu. Tootmise vähenemine mõjutab ka nõudlust erametsaomanikelt pärit ümarpuidu järele. See toob kaasa järsu ümarpuidu hinna ja kännuraha alanemise.
  Maailmamajanduses oodatakse vähest tõusu järgmisel aastal, mis suurendab ka nõudlust metsatööstuse toodangu järele. Siiski taastub nõudlus aeglases tempos ja sel on vaid vähene mõju metsatööstuse tootmisele ja ümarpuidu kasutamisele Soomes. Märkimisväärne taastumine võtab oluliselt kauem aega.
  Soome saetoodangu keskmine hind langes 17% võrra. Saematerjalide tootmine oli eelmisel aastal viiendiku võrra väiksem kui see oli aasta varem, ulatudes umbes 9,2 miljoni m3-ni. Sel aastal väheneb tootmine umbes 8,3 miljoni m3-ni aastas. Hoolimata mõningasest maailmamajanduse taastumisest, ei saa järgmisel aastal olema olulisi muutusi Soome saetööstuse toodangu mahus. Isegi kui turu tasakaal on parem tänu varasemale tootmise vähendamisele, ennustab PTT, et Soome saetoodete keskmine ekspordi hind langeb sel aastal 15% võrra.
  PTT hinnangul kasutab Soome metsatööstus sel aastal umbes 18% (12 miljonit m3) vähem puitu kui aasta varem. Hoolimata mõningasest majanduse taastumisest, on puidu kasutamine järgmisel aastal vaid veidi kõrgem kui tänavu. 2007. aastal vajas Soome metsatööstus ligikaudu 75 miljonit m3 ümarpuitu, 2009. ja 2010.aastal on vajadus selle järele vaid 55 miljonit m3 aastas. Ümarpuidu kasutamise vähenemine mõjutab oluliselt kohalikku ümarpuidu turgu. PTT ennustab, et ümarpuidu hind Soomes alaneb käesoleval aastal umbes 25%.
  2010. aasta ei tule metsandussektoris oluliselt parem. Sellegipoolest kasvab puidu tööstuslik kasutamine järk-järgult. See tõstab raiumise mahtu ka Soomes. Keskmine ümarpuidu nominaalhind saab olema 1-5% tänavusest kõrgem.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toidutööstuse juht: uus reaalsus on oluliselt kallim
Väga tõenäoliselt mõjutab alanud toormete hinnaralli toiduhindu nii sügisel kui ka 2023. aastal, kirjutab toidutööstusettevõtte Orkla Eesti juhatuse esimees Kaido Kaare vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Väga tõenäoliselt mõjutab alanud toormete hinnaralli toiduhindu nii sügisel kui ka 2023. aastal, kirjutab toidutööstusettevõtte Orkla Eesti juhatuse esimees Kaido Kaare vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Homsest saab kaubelda Punktide aktsiatega
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Netflix koondas tulude langemise tõttu 150 inimest
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Nordea Eesti: vastutustundliku tegutsemise alustalaks on hoolivad töötajad ja kaasav juhtimine
Vastutustundlikkus on Nordea Eesti jaoks ainus viis, kuidas äri teha. Põhjamaise finantsettevõttena tegutsetakse oma klientide teenindamise ja nende unistuste täitmisele kaasaaitamise nimel. Ettevõtte töötajad lähtuvad oma igapäevastes tegevustes sellest, milline on nende mõju seotud inimestele, ümbritsevale kogukonnale ja keskkonnale.
Vastutustundlikkus on Nordea Eesti jaoks ainus viis, kuidas äri teha. Põhjamaise finantsettevõttena tegutsetakse oma klientide teenindamise ja nende unistuste täitmisele kaasaaitamise nimel. Ettevõtte töötajad lähtuvad oma igapäevastes tegevustes sellest, milline on nende mõju seotud inimestele, ümbritsevale kogukonnale ja keskkonnale.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.