Pille Rõivas • 10. juuni 2009 kell 21:00

Kriis õgib Soome ekspordist sõltuvat metsatööstust

Soome majandusuuringute insituudi Pellervo Economic Research Institute (PTT) andmetel omab ülemaailmne majanduslangus suurt mõju Soome metsatööstusele, mis on väga sõltuv toodangu ekspordist.

Paberi ja saetööstuse toodangu nõudluse järsu languse tõttu on Soome metsatööstus sunnitud kärpima oma toodangumahtu. Tootmise vähenemine mõjutab ka nõudlust erametsaomanikelt pärit ümarpuidu järele. See toob kaasa järsu ümarpuidu hinna ja kännuraha alanemise.

Maailmamajanduses oodatakse vähest tõusu järgmisel aastal, mis suurendab ka nõudlust metsatööstuse toodangu järele. Siiski taastub nõudlus aeglases tempos ja sel on vaid vähene mõju metsatööstuse tootmisele ja ümarpuidu kasutamisele Soomes. Märkimisväärne taastumine võtab oluliselt kauem aega.

Soome saetoodangu keskmine hind langes 17% võrra. Saematerjalide tootmine oli eelmisel aastal viiendiku võrra väiksem kui see oli aasta varem, ulatudes umbes 9,2 miljoni m3-ni. Sel aastal väheneb tootmine umbes 8,3 miljoni m3-ni aastas. Hoolimata mõningasest maailmamajanduse taastumisest, ei saa järgmisel aastal olema olulisi muutusi Soome saetööstuse toodangu mahus. Isegi kui turu tasakaal on parem tänu varasemale tootmise vähendamisele, ennustab PTT, et Soome saetoodete keskmine ekspordi hind langeb sel aastal 15% võrra.

PTT hinnangul kasutab Soome metsatööstus sel aastal umbes 18% (12 miljonit m3) vähem puitu kui aasta varem. Hoolimata mõningasest majanduse taastumisest, on puidu kasutamine järgmisel aastal vaid veidi kõrgem kui tänavu. 2007. aastal vajas Soome metsatööstus ligikaudu 75 miljonit m3 ümarpuitu, 2009. ja 2010.aastal on vajadus selle järele vaid 55 miljonit m3 aastas. Ümarpuidu kasutamise vähenemine mõjutab oluliselt kohalikku ümarpuidu turgu. PTT ennustab, et ümarpuidu hind Soomes alaneb käesoleval aastal umbes 25%.

2010. aasta ei tule metsandussektoris oluliselt parem. Sellegipoolest kasvab puidu tööstuslik kasutamine järk-järgult. See tõstab raiumise mahtu ka Soomes. Keskmine ümarpuidu nominaalhind saab olema 1-5% tänavusest kõrgem.

Hetkel kuum