Lepik: Sampo kahjum tuleb edaspidi väiksem

11. august 2009, 12:23

Sampo Panga laenude allahindlused olid
teises kvartalis küll oodatust suuremad, kuid tõenäoliselt on järgmistes
kvartalites kahjum väiksem, usub investeerimisportaali tarkinvestor.ee
omanik Kristjan Lepik.

"Allahindlused olid küll oodatust suuremad, kuid üldine provisjon tähendab seda, et järgmistes kvartalites on kahjum tõenäoliselt väiksem," ütles Lepik. "Kui võrrelda konkurentidega, siis on Sampo tulemused minu jaoks üsna ootuspärased."

Lepiku sõnul tuleb kindlasti arvestada sellega, et teise kvartali kahjum oli tingitud laenude allahindlustest ehk provisjonidest. "Üle poole Sampo provisjonidest moodustasid üldised allahindlused - 493 mln krooni versus 478 mln krooni, mis ei olnud tehtud konkreetse laenuga seonduvalt, vaid üldise portfelli suhtes, tõenäoliselt ettepoole vaatavalt," selgitas ta.

"Kasum enne allahindlusi oli isegi eelmise aasta esimesest poolaastast suurem," toonitas Lepik. Seega ridade vahelt lugedes pole pilt nii tume, kui poolaasta üle poole miljardi krooni suurune kahjum näitab, märkis ta.

Tulemustest jäi analüütikule silma veel see, et Sampo Pank on Eestis oluliselt kasvatanud oma hoiuste mahtu, eraisikute puhul 43% ja ettevõtete puhul 36%, mis peegeldab trendi, et hoiustajad hindavad Skandinaavia pankade filiaalide riskisust väiksemaks.

Skandinaavia pankade Balti üksuste puhul ei olegi kasumi rida Lepiku hinnangul kvartaalsete numbrite juures praegu kõige olulisem, sest allahindlused on suured ning allahindluste määr sõltub palju sellest, kui konservatiivset lähenemist pank laenuportfelli hindamisel kasutab. "Swedbank tegi suurema allahindluse esimeses kvartalis, Sampo nüüd," tõdes Lepik.

Mis puudutab majanduse tervist, siit Lepik nõustus Rehe kommentaariga, et aasta lõpus on tõenäoliselt klientide maksevõime mõnevõrra nõrgem. "See ei käi Sampo, vaid majanduse kui terviku kohta,” oli ta veendunud.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. August 2009, 17:02
Otsi:

Ava täpsem otsing