Taavi Veskimägi: maksutõus tähendab inimeste topeltkoorimist

18. august 2009, 16:41

Kõik otseste maksude tõusud tähendavad
tegelikult inimeste topelt koorimist, sest sissetulekud on langenud, inimesed
peavad riigile rohkem makse maksma ja maksude tõus ei laheda ka
eelarveprobleemi, märkis riigikogu liige ja kunagine rahandusminister Taavi
Veskimägi.

Rahandusminister Jürgen Ligi teatas eile, et peab õigeks sotside ja Keskerakonna algatatud eelnõu, mille järgi tuleks muuta praegu kehtivat tulumaksuseadust nii, et järgmisel aastal tulumaks ei alaneks. Taavi Veskimäe arvates pole see aga lahenduseks.

Järgneb Taavi Veskimägi kommentaar:

Ma ei väsi kordamast, et maksude tõus ei ole lahendus Eesti eelarveprobleemidele. Ja juba tehtud otsuste muutmine maksumäärade langetamisel tähendab maksude tõstmist. Jätkuvalt on lahendus kulude vastavusse viimine muutunud ühiskonna rikkusega. Kui ikka rikkust, mida ümber jagada ei ole, siis ei aita ükski maksutõus. Kui maksubaas kaob ära, siis võib-olla maksumäär ka 100%, kuid makse ikka ei laeku. Mõistlikum on makse koguda madalama määraga paljudelt, kui saada kätte kõrgeid makse vähestelt. Seega maksumäärade tõstmine ei ole lahendus. Vaesust ei saa ümber jagada maksudega, ikka ainult rikkust. Selleks peavad aga maksud toetama rikkuse tekkimist.

Kui kulude planeerimise lähtekohaks 2010. aasta eelarves võtta SKP prognoos 190 miljardit jooksevhindades ja 35protsendiline valitsussektori kulude osakaal SKP-st, jäädes nende lähtekohtade juures 3% defitsiidi piiresse, siis saame tänaste maksumäärade ja maksubaasiga hakkama. Kõik maksude tõstmise otsused on täna tingitud soovist finantseerida üle jätkusuutliku taseme tõusnud valitsussektori kulude taset.

Kõik otseste maksude tõusud tähendavad tegelikult inimeste topelt koorimist. Esiteks, inimeste sissetulekud on langenud, teiseks, nad peavad riigile rohkem makse maksma.

Seni kuni riik ei suuda ülejõu käivaid sotsiaalkaitsekulusid, mis moodustavad ca 50% eelarve kulude mahust koomale tõmmata, ei paiguta riik eelarvesse kogutavat raha kindlasti mitte mõistlikumalt kui inimesed või ettevõtted seda teeksid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. August 2009, 17:08
Otsi:

Ava täpsem otsing