Rootsi valitsus kärbib makse veel 10 miljardi võrra

19. september 2009, 17:55

Rootsi valitsus plaanib tuleval aastal
jätkata tulumaksu langetamist, et toetada töökohtade loomist ja ergutada
majandust, mis mullu esimest korda 1992. aastast kasvu asemel langusesse
läks.

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt ütles täna Stockholmis, et valitsus plaanib tuleval aastal tulumaksu kärpida täiendava 10 miljardi Rootsi krooni võrra.

Neil, kel töökoht alles, tähendab see tuleva aasta 1. jaanuarist kuus ca 200-250 lisakrooni. Kui juurde arvata ka varasemad maksukärped, jääb näiteks meditsiiniõele, kelle kuupalk on 27 000 Rootsi krooni, kuus nüüd 1700 krooni rohkem kätte.

Võimuletulekust 2006. aastal on Rootsi praegune paremtsentristlik valitsus tulu- ja muid ettevõtlusmakse kärpinud ligi 80 miljardi Rootsi krooni võrra, mis vastab 2,6%le SKPst. Muuhulgas kärbiti tänavu ettevõtte tulumaksu 28 protsendilt 26,3 protsendile.

Rootsi valitsus avalikustab 2010. a eelarve esmaspäeval 21. septembril ning lisaks maksukärbetele on selles täiendavad summad haiglatele ja koolidele ning tööturumeetmetele, et aidata töö kaotanud inimestel uus amet leida.

Tuleval aastal on Rootsis üldvalimised ning arvamusküsitlustes on praegune koalitsioon opositsiooniga tasavägises rebimises.

Valitsuse prognoosi järgi kahaneb Rootsi SKP tänavu 5,2%. Tuleval aastal kasvab SKP prognoosi järgi 0,6% ning sellele järgneval aastal 3,1%. Tööpuuduse kasv jõuab haripunkti 2011. aastal 11,6% tasemel võrreldes selle aasta 8,8%se töötusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. September 2009, 18:02
Otsi:

Ava täpsem otsing