Vabamaks muutuv majandus ahvatleb

13. oktoober 2009, 08:14

Eesti ärimeeste pilgud pöörduvad aina
tihedamini Valgevene poole, sest riik on viimase aastaga välisinvestoritele
avatum ja turg käib alles lapsekingades, mistõttu ootab peaaegu iga sealne
majandusvaldkond investeeringuid.

"Kui vaadata kaubavahetusnumbreid, siis kohati on see suurem Ukraina näitajatest. See on maa, mida välisinvestorid pole pika aja jooksul avastanud," ütles välisminister Urmas Paet.

Tema sõnul mängivad Valgevene kasuks kaks asjaolu: geograafiline lähedus ja viimasel aastal toimunud liberaliseerimine. Sealne valitsus võttis möödunud aastal vastu majanduse liberaliseerimise ja erastamiskavad.
Firmajuhid sõeluvad juba Minski vahet

"Kindlasti on tung Valgevenesse suurem. Lennuk on hoopis rohkem rahvast täis kui varem," märkis ASi Filter müügijuht Bert Lõuke, kes lendab ka ise tihti Minskisse. Filtri enam kui 600 miljoni kroonisest käibest poole teenib Valgevene tütarfirma.

Olympicu kasiino juht Indrek Jürgenson tuli üle-eelmise nädala lõpus Valgevenest tagasi. "Kõik seal on kontrolli all ja stabiilne. Valgevenelased täidavad eelarvet hästi. Arvan, et nad on tublid," sõnas Jürgenson.

Kaubandus- ja tööstuskoja direktori Siim Raie sõnul on üllatav, et varem Valgevenesse nii vähe investeeriti. Kui Eestis on ehitusturg kokku kuivanud, siis seal on see arenemisjärgus, lisas ta. Samuti lähevad infotehnoloogiafirmad Valgevenesse allhanget otsima, programmeerijate hulk on seal suurem ja kulud madalamad. Samas märkis Raie, et jaekaubandus seevastu on seal juba küllaltki arenenud.

Oktoobris Valgevenesse lendava kaubandus-tööstuskoja delegatsiooni kuulub ka Harju Elektri nõukogu esimees Endel Palla. "Lähen sinna eesmärgiga leida koostööpartnereid elektriseadmete ostuks ja müügiks," lausus Palla. Ta lisas, et läheb Valgevenesse esimest korda ja sealsel turul on tema hinnangul potentsiaali küllaga.

Investeeringuid otsib ja ootab ka Valgevene ise. "Gaasi hind on tõusnud. See on ka põhjus, miks Valgevene otsib investeeringuid oma majandusse," lausus välisminister Paet. Ta lisas, et kui mõni aasta tagasi polnud seal erasektorit ollagi, siis nüüd see vaikselt juba areneb.
Bürokraatia valmistab ikka veel peavalu

Augustis viibis Valgevene pealinnas Minskis IMFi missioon, kes esitas oma raportis küllaltki ultimatiivses sõnastuses nõude, et Valgevene lõpetaks riigi tasemel majandusse sekkumise.

Juba kaks aastat Valgevenes tegutseva ASi Filter müügijuhi Lõukese sõnul pole sealne bürokraatia selle aja jooksul paremaks muutunud. Kõik asjatoimetused venivad endiselt ja tekitavad vahel parajalt peavalu.

tasub teada
Võrreldes Venemaa ja Ukrainaga on korruptsiooni vähem

* Soraineni advokaadibüroo on Minskis tegutsenud 2008. aasta märtsist. Advokaadibüroo Sorainen advokaat Toomas Prangli kirjutas Äripaeva blogis, et Valgevene on endiselt alahinnatuim riik ja kirjeldas aastaga saadud kogemust: Erastamine käib täie hooga. 2009. aastal plaanitakse erakätesse anda kaks kuni kolm suuremat panka. Välisinvestoreid oodatakse pikisilmi.
* Korruptsioon Valgevenes on suuresti välismeedia üles puhutud - seda eelkõige võrdluses Venemaa ja Ukrainaga. Karistused on Valgevenes karmid ning seadusi täideviivad organid kompromissitud.
* Aasta alguses toimunud rubla devalveerimise tulemusena on Valgevene tootmisettevõtete ja ekspordile suunatud äritegevuste ülevõtmine muutunud atraktiivseks. Tegelikult on seal suured võimalused kõikides valdkondades, sest turu avanemisel annab Valgevene unikaalse võimaluse teha paljusid Eestis ja mujal juba ära proovitud asju seal esimest korda.
* Majanduskriis on veelgi kiirendanud Valgevene valitsuse algatatud majanduse liberaliseerimispoliitika arengut. Lisaks maksude alandamisele on Valgevene saavutanud edusamme ka ulatusliku bürokraatia vähendamisel. Kui mõni aastad tagasi võttis äriühingu asutamine parimal juhul aega 5-6 nädalat, siis nüüd võib Valgevenes ühingu asutada 5-6 päevaga.Endel PallaEndel Palla

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. October 2009, 08:14
Otsi:

Ava täpsem otsing