Raivo Sormunen • 15. oktoober 2009 kell 21:00

Swed lömastas inspektsiooni

Olime sel esmaspäeval Äripäeva toimetuses tõsiselt üllatunud, kuivõrd jõulise ja enda kohta terminaatorliku süüdistuse finantsinspektsioon Swedbanki Investeerimisfondide kohta esitas. Kolmapäeva õhtuks aga rõõm hajus. Swedbank lõi päeva lõpuks ikkagi inspektsiooni nokauti.

Nädala alguses teatas inspektsioon, et Swedbank pole ILMSELGELT suutnud vältida investeerimisfondide seadusest tulenevaid huvide konflikte ja on võimalik, et teise samba osakuomanikud on panga tõttu kahju kannatanud.

Pärast kolmapäeval toimunud pangaga koosistumist jõuti aga ühisele seisukohale, et pank on süüdi üksnes selles, et huvide konflikte vältima pidav sise-eeskiri pole Swedbankis piisavalt selge ja detailne. Inspektsiooni jõuline süüdistusotsus asendus argpüksliku näpuviibutusega.

Selle peale võib lugeja öelda, et Swedbank ju lubas kompseerida PDF osaku allahindamisega tekitatud 143 miljoni kroonise kahjumi. Just. Aga kuidas seda tehti?

Inspektsiooni ja panga ühisavalduses märgiti, et osaku allahindlusega tekitatud kahju makstakse välja usaldamise taastamise huvides st mitte seetõttu, et Swedbank oleks inspektsiooni arvates seadust rikkunud või et pank oleks endale ise oma viga tunnistanud!

Sisuliselt topiti rahval raha suu täis, et nad vait jääks. Ütlen siiralt, et Äripäev selle rahasummaga ei lepi ja me jätkame pensioniosakuomanike huvide kaitsmist, et pangad neil nahka üle kõrvade ei tõmbaks.

Hetkel kuum