USA varad välisinvestorite seas aina kuumemad

16. oktoober 2009, 17:14

Rahvusvaheline nõudlus pikaajaliste USA
finantsvarade vastu tugevnes augustis, kui Jaapan kasvatas selliste varade
osakaalu ja investorid on kogunud valitsuse võlakirju juba kolmandat kuud
järjest, vahendab Bloomberg USA valitsuse tänast raportit.

Pikaajalised investeeringud aktsiatesse ja võlakirjadesse kasvasid võrreldes müüdutega augustis 28,6 miljardi dollarini. Juulis oli sama netosumma 15,3 miljardit dollarit. Kui arvestada ka lühiajalisi väärtpabereid, nagu aktsia-swapid, sooritasid välismaalased augustis müügiga võrreldes 10,2 miljonit ostu enam. Kuu varem ületas müük ostu 107,7 miljardi dollari võrra.

USA majandus, millele on kolmandasse kvartalisse prognoositud kasvu, muudab USA varad aina enam atraktiivseks. Samal ajal on Hiina, Venemaa ja teised arenevad suurriigid seadnud küsimärgi alla dollari domineeriva positsiooni globaalses majanduses ja ka USA rekordilised eelarvepuudujäägid.

„Kui vaadata asja riski ja teenistuse kaalu pealt, paistab USA majandus erakordselt atraktiivne,“ täheldas Standard Poor’s-i peaökonomist David Wyss Bloombergile. „See on endiselt maailma suurim majandus ja seda peetakse väga kindlaks,“ lisas ta.

Suurimaks USA võlakirjade hoidjaks on jäänud Hiina, isegi pärast seda, kui ta sellekohased varad langesid 3,4 miljardi dollari võrra 797,1 miljardile. Teine suurem USA võlakirjade omanik Jaapan, kasvatas võlakirjade mahtu 6,5 miljardi dollari jagu 731 miljardile. Venemaa omandus kasvas 3,6 miljardi võrra 121,6 miljardile dollarile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. October 2009, 17:14
Otsi:

Ava täpsem otsing