Tarvo Vaarmets • 18. oktoober 2009 kell 21:00

TEO teeb, nagu heaks arvab

Leedu Telekom ehk TEO LT on eriti viimasel kahel kvartalil korda saatnud väikesi imesid. Eile avaldatud kolmanda kvartali numbrite järgi suutis TEO taas edukat minekut näidata - rasketes majandustingimustes kosusid nii käive kui kasum.

Septembriga lõppenud kolme kuu jooksul suutis TEO puhaskasumiks teenida 42,35 miljonit litti, mida on 5,5% enam kui mullu samal perioodil. Käibeks kujunes 208,77 miljonit litti ehk 2,3% enam kui eelmise aasta kolmandas kvartalis. Väike kasumikasv tulenes peamiselt personalikulude kahanemisest ja põhivara väärtuse väiksemast langusest. Negatiivset mõju kasumireale avaldas aga Leedu kasvanud tulumaks.

Jätkuv interneti, televisiooni ja IT-teenuste äri käibe kasv suutis kompentseerida tavatelefonidega seotud käibe languse. Tavatelefoniteenuste osakaal aasta esimesel üheksal kuul oli kogukäibest 57%, interneti ja andmeside osakaal 33,8%, teleriteenused 3,0%, IT-teenused 2,8% ja muud teenused 3,2%.

Kolme kvartali ehk üheksa kuu rahavoog äritegevusest kahanes kahe protsendi jagu, 258 miljonile litile. Raha oli TEO kontol kolmanda kvartali lõpu seisuga 134 miljonit litti, aasta tagasi 150 miljonit litti.

Samas ei olnud seekordne tugev resultaat nii suur üllatus, kui TEO teise kvartaliga antud esmane signaal jõudsast kriisimurdmisest - siis näitas käive pea olematut kahanemist ja kasum kerkis kümnendiku jagu. Suurepärane! Aga ka see ei pannud siis investoreid vägeva dividenditootlusega head aktsiat ostma.

Seejärel, juuli lõpus tõin ka ise rahamasina moodi töötava TEO atraktiivsuse välja. Käisin välja idee, et TEOd võiks kasutada väikse pensionisambana, mis igal aastal üle 15% sisse pandud summast juurde toodab, lisaks sellele veel ka aktsia hinna tõus. Ise mõtlesin samal ajal, et kus see konks on, nii hea ei saa üks aktsia olla. Aga siiani polegi konksu üles leidnud. Toona maksis TEO aktsia 1,24 litti. Idee eeldas muidugi TEO börsile jäämist, mida TeliaSonera õnneks ohtu ei seadnud.

Vaatamata sellest ajast tehtud 55%-lisele hinnatõusule näib mulle TEO endiselt dividendivoost ja stabiilsusest lugupidava investori jaoks kaalumistväärt idee. Eile kerkis TEO aktsia 1,6%.

Hetkel kuum