Rahumägi: see on poliitikutelt raha väljapressimine

23. oktoober 2009, 08:23

Teisipäeval oma valimiskampaania
rahastamise kohta Äripäevale telefoni teel esimest intervjuud andes oli
Reformierakonna liige Jaanus Rahumägi üliemotsionaalne ning rõhutas mitu korda,
et kirjutage mida tahate, see ei muuda mitte midagi. Teda ei ole võimalik
milleski süüdistada, ainult poriga üle loopida.

Intervjuu Jaanus Rahumägiga

Deklareerisite valimiskuludeks 600 000 krooni, samas reklaamifirma arvutuste järgi kulus teie kampaaniale 1,7 miljonit?
1,7 miljonit, ma küsin, kuhu see raha läks?! Selleks oleks pidanud terve Ida-Virumaa plakatitega üle katma! Me leppisime Droomiga kokku, et kampaania kogukulu on maksimaalselt 400 000-500 000 krooni ning nad esitavad vahearuanded. Nad ei teinud seda. Pärast valimisi öeldi, hakka maksma! Ma ei ole näinud ühtegi arvet, ühtegi tšekki. Neil pole ka lepinguid mitte kellegagi.

Kas poliitikud ajavadki niimoodi kampaaniaasju ilma lepinguteta?
Aga kuidas me siis teeme… kuidas me siis teeme, kui nad ei teegi lepingut?! Neil ei olegi lepinguid, seal firmas aeti kulupõhiselt asju.
Ei ole nii, et te panete sellesse võtmesse, kas poliitikud ajavad nii asju! Ei! Poliitikud ei aja niimoodi äri. Droom ajas niimoodi äri. Mida ma siis pidin tegema?

Valinud mõne teise reklaamibüroo?
Teate, minu jaoks pole lõpuks mingit vahet, kas on lepingut või mitte. Mina maksan oma raha ära ja ongi kogu lugu. Kui nemad oma äristiiliga lõpuks pankrotti lähevad, on see nende probleem.

Millal suhted siis teravaks läksid?
Sellel hetkel kui Droom esitas arve, mis oli meeletult üle selle, milles kokku leppisime. Me vaidlesime ligi poolteist aastat. See oli väljapressimine nende poolt. Teate, kui ma seda Droomi nime kuulen, see on nii masendav. Antropov saatis nad kukele, seal on täpselt sama lugu.

Miks te maksite siis?
Aga mis ma teha sain? Ma olen nii kerge saak, kapo-komisjoni esimees, riigikogu liige. Nii lihtne on sööta ette igasugu pabereid. Eks nad loodavad, et väänavad sellele tõpranäole. Ma võin neid Droomi seltskonna ähvardusi näidata, mida nad mulle on saatnud. Mina maksin raha ära ja leppisime kokku, et kellelgi ei ole enam pretensioone. Kuid paistab, et kokkulepped ei pea.
Kui pättidega on võimalik kokku leppida ning need ka peavad, siis nendega ükski kokkulepe ei pea. Tunnen ennast lõksu langenuna, igal juhul jääb kaotajaks poliitik ja tema pere. Nad ähvardasid, et nüüd peab Antropov ka ära maksma. See on poliitikutelt raha väljapressimine.

Lisaks kirjutatakse nõudes, et suure osa kuludest tasusid kolm firmat?
Nad võivad näidata ükskõik keda, neid firmasid on kõige lihtsam minuga siduda. Täpselt nagu mind seoti Raivo Karu nimekirjaga, kus ma ei olnud ja maksuamet teab seda. Aga avalikkust see ei huvita enam. Selles asjas polegi võimalik ennast kaitsta.

Teie pole siis seadust rikkunud ega deklaratsioonis valetanud?
Ma pole mingisuguseid seadusi rikkunud.

Järgmisel päeval kohtume Rahumägiga riigikogu Reformierakonna ruumides.

Saite selle nõude, kus olid näidatud, et kolm firmat on osa kuludest ära maksnud. Miks te sellele vastu ei vaielnud ning ikkagi nõustusite sellise nõude alusel raha maksma?
See nõue oli segu valedest ja pooltõdedest! Andmed seal ei vasta tõele. Need firmad olid samal ajal Droomi kliendid ning minu kaudu soovitatud, kuid nõudesse kirjutati need minu mõjutamiseks. Ma ei näe muud loogikat. Minu süü, et ma soovitasin neid firmasid. Neid pabereid on levitatud igal poole. Ja ole mees ja tõesta, et jama ei ole.

Miks Te siis politsei poole ei pöördunud, tegemist on ju väljapressimisega?
Politseisse minnes oleks tulnud päev, kus asi oleks tulnud avalikuks. Pange end minu olukorda, kus sinu naine on rahvusvahelise kontserni juht ja firmat kistakse poliitiku rahastamise skandaali. Siin oli dilemma, kas kodurahu ning maine või see raha ära maksta. Aga paistab, et see ei aidanud midagi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2009, 10:38
Otsi:

Ava täpsem otsing