Ministeerium ei luba eksinuil uuesti pensionifondi vahetada

10. november 2009, 10:46

Rahandusministeerium ei võimalda neil
kohustuslikku pensionifondi raha kogujatel, kes jätsid teadmatusest avalduse
osakute sissemaksete kohta oktoobriga lõppenud perioodil uude fondi tegemata,
uut avaldust teha, kuna ei pea seda mõttekaks.

Äripäev kirjutas hiljuti, et Eesti Väärtpaberikeskuse statistika andmetel suunas iga kuues kohustusliku pensionifondi vahetaja uuest aastast seni kogutud pensioniraha uude fondi, jättis aga maksed vanasse fondi. Kuna teadaolevalt oli 6000 fondivahetaja seas ka neid, kes ekslikult käitusid just avalduste süsteemi keerukuse tõttu, soovitasime juhtkirjas võimaldada inimestel kuu jooksul oma fondivahetus uuesti üle vaadata ning vajadusel seda korrigeerida.

"Meie ettepanekust ei kaotaks keegi, kuna need, kes tõesti tahtsid lisafondi, ei pea oma otsust muutma. Need, kes aga tahtsid fondi vahetada, saavad vea parandada, järgmine võimalus tekiks neil alles aasta pärast," põhjendasime juhtkirjas.

Mis puutub avalduste uuesti esitamisse, siis ei tundu see rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna juhataja Siiri Tõniste mõttekas. Tema sõnul on fondi vahetamise võimalus olnud teises sambas aastast 2004. "Vahetamise reeglid, ka esitatav avaldus on kõik need aastad püsinud samad, sealhulgas ka loogika, et vahetamise avaldus ei muuda aktiivset fondi," märkis ta.

Keskmiselt 2-3 protsenti inimesi on Tõniste sõnul iga aasta oma fonde vahetanud. "Vahetamise avalduse vormil on vahetult enne inimese allkirja kohta ka meeldetuletus, et selle avalduse esitamisega aktiivne fond ei muutu," lisas ta.

Iseasi on Tõniste ütlusel tõesti see, kas näiteks vahetamise avalduse vormi ennast tuleks täiendada lisaks tänasele meeldetuletusele selliselt, et selle esitamisega saaks soovi korral muuta ka aktiivset fondi. "Hetkel ei tundu aga mõistlik, et aktiivse fondi vahetus kaasneks vahetamisavaldusega automaatselt, sest täna on inimesi, kellel on pensionifondi osakuid rohkem kui ühes fondis, üle 90 000, kusjuures ei ole veel arvestatud 2009. aasta vahetamisi, ja nende inimeste arv kasvab iga aastaga," põhjendas ta.

Tõniste tõi näite. Inimene on teinud 2007. aastal suunamise avalduse. Selleks ajaks kogutud osakud jäid fondi A, uued osakud kogunevad fondi B. Aastal 2009 leiab inimene, et ta pole siiski rahul fondi A tulemustega ja soovib sinna kogunenud osakud ära vahetada. Oma aktiivse fondi B osas tal aga pretensioone pole. Kehtiva vahetamise reegli kohaselt saab ta vahetada oma fondi A osakud mistahes fondi ja see tehing ei mõjuta asjaolu, et tema sissemaksed laekuvad jätkuvalt fondi B.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2009, 21:11
Otsi:

Ava täpsem otsing