Mida kehvem majandusele, seda parem pankadele

Tõnis Oja 30. november 2009, 15:04

Pangandussektori aktsiatele on madalate intresside tase olnud väga soodne, kuid sektoril läheb keerulisemaks, kui majanduse taastudes hakkavad intressid kerkima.

Alates märtsist, mil aktsiate hinnad kukkusid põhja, on S&P 500 finantssektori indeks kerkinud 136 protsenti võrrelduna üldindeksi 63protsendilise kerkimisega, kirjutab The Wall Street Journal. Suurte pankade aktsiate jaoks on olnud rusikareegliks: "mida haigem, seda parem". Nii on Bank of America aktsia hind hüpanud alates 9. märtsist 313 ning Citigroupi aktsia 287 protsenti.

Suure osa koomas olnud finantssektori elustamisest tuli odavast rahast, seda nii Föderaalreservi lühiajaliste laenude madalatest intressidest kui ka USA valitsuse krediidiabist.

Nüüd, kus majandus hakkab toibuma, jagunevad investorid kaheks arvamuse suhtes, kas ees on oodata lühiajaliste intresside tõstmist ning kuidas mõjub see pankade kasumile.

Kui intresse tõstetakse, annab see märku, et üha rohkem laenuvõtjaid on tõusmas jalule ning laenuprovisjonide hulk hakkab kahanema. Aga vähemalt osa pankade puhul oleks see halb uudis, sest intressimarginaalid hakkavad kahanema.

„Juhul kui Bernanke (Föderaalreservi juht Ben Bernanke) on sunnitud mingil põhjusel järgmise aasta alguses intresse tõstma ning andma mõista, et protsess jätkub, on see ühemõtteliselt negatiivne pankade aktsiatele,“ kinnitas majanduslehele RBC Capital Markets pangandussektori analüütik Gerald Cassidy. Ta siiski usub, et intressipoliitika jääb pangandusele soodsaks.

Kõrgemad intressid koormavad panku ka kahjumitega võlakirjainvesteeringutelt. Suured kaotajad on ka pangad, kes on andnud massiivselt välja kommertskinnisvaralaene, sest paljud kliendid ei pruugi võlgu tagasi maksta.

Finantssektori jaoks oleks kõige parem aeglane, aga pidev majanduse taastumine, arvab Bank of America Merryll Lynchi USA aktsaiturgude peastrateeg David Bianco. „Kui tuleb kiire taastumine, oleks mõttekam investeerida tehnoloogia-, tööstus või isegi tarbekaupade sektorisse,“ lisas ta. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. December 2009, 10:48
Otsi:

Ava täpsem otsing