Pille Rõivas • 21. aprill 2010 kell 21:00

Grupisertifikaat tõendab puidu seaduslikku päritolu

Grupisertifikaat tõendab, et erametsaliidu koondatud metsaomanike grupp majandab metsi keskkonnasäästlikult, sotsiaalselt õiglaselt ning majanduslikult efektiivselt.

Tegemist on esimese PEFC- sertifikaadiga Eestis. Erametsaliit kutsus 2008. aasta kevadel üles metsaomanikke taotlema grupisertifikaati, mille jaoks algatati PEFC-grupisertifikaadi pilootprojekt Eestis. Nüüd lõpule jõudnud sertifitseerimine kinnitas, et kõik projektis osalenud 44 metsaomaniku üle 50 000 hektari metsa on majandatud vastavalt Euroopa standarditele ehk nende metsade majandamisel on tagatud looduskeskkonna säilimine ja välditud tahtlik ebaseaduslik tegevus.

Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees Ando Eelmaa paralleele toiduainetööstusega.

"Metsasertifikaat on nagu toidu mahemärk - see aitab kaupa tuvastada, ent on garantii tarbijale, et toode on kasvatatud ja toodetud teatud viisil," selgitas Eelmaa. Ta lisas, et sertifitseeritud metsa omanik on võtnud vastutuse, et tema metsi majandatakse säästlikult, võideldakse igal viisil illegaalse tegevuse vastu ja hoitakse looduskeskkonda.

Eesti Metsasertifitseerimine Nõukogu ühe suurema selle aasta plaani hulka kuulub RMK-le PEFC-sertifikaadi omistamine, millega saab PEFC standardi järgi sertifitseeritud suurim metsaomanik Eestis.

Tänavu veebruarikuu seisuga oli PEFC-skeemi alusel sertifitseeritud 220 miljonit hektarit metsamaad kogu maailmas.

Hetkel kuum