Anne Oja • 19. juuni 2010 kell 14:42

Endine ettevõtja: poleks pidanud Ansipit usaldama!

Tavainimene poleks tohtinud uskuda valituks osutunud poliitikute ja peaminister Andrus Ansipi lubadustesse, mille kohaselt jõuab Eesti kiiresti viie jõukama riigi hulka ja kasvatab palku, leiab endine ettevõtja Eugen Veges.

Äripäev küsis Vegeselt, mida oleks tavainimesed võinud majanduse ja palkade ülekuumenemise vastu teha, mis tõstis ametnike palgad erasektori omadest kõrgemaks.

"Inimesed usaldavad arvamusliidreid, usaldavad riiki. Kui peaminister kinnitab, et heaolu tõuseb vaatamata isegi riigi kulude kiirele kasvule, seda ka usutakse," sõnas Veges. "Inimesed käitusid adekvaatselt - nõudsid kõrgemaid palku, võtsid üha suuremaid kohustusi. Keskkond soosis sellist suhtumist."

Veges lisas, et üksnes makroökonoomikas orienteerujad teadvustasid sellise tendentsi ohtlikkust.

"Kui nüüd „oleksitest“ rääkida, poleks tavainimene tohtinud uskuda valitute lubadustesse, nt viie jõukama riigi hulka jõudmist, palkade kasvu jmt. Neid jagati vaid valituks osutumise nimel," ütles Veges.

"Tavakodanik oleks võinud eirata ühiskonna väärtushinnanguid, säästa ja paista äpumana. See oleks nõudnud muidugi väga suurt tahtejõudu ja eneseohverdust," märkis endine majandusarvestuse ja rahanduse magistri kraadiga ettevõtja, kes muu hulgas on töötanud ka ettevõtte juhi ja finantsdirektori kohal.

Hetkel kuum