30. juuli 2010 kell 17:55

Hiina möödus Jaapanist ja võttis USA sihikule

Kolm aastakümmet kestnud kiire areng viis Hiina majanduse Jaapanist mööda.

Sõltuvalt riigi rahvusvaluuta kallinemisest, on Hiina liikumas maailma suurima majanduse kursil ning võib Ühendriikidest mööda tõusta juba 2025. aasta paikku, ennustavad Maailmapank, Goldman Sachs ja teised.

"Hiina on tõesti juba maailmas suuruselt teine majandus," ütles Hiina valuutaosakonna pealik Yi Gang intervjuus China Reform ajakirjale, vahendab Reuters.  "Hiina on endiselt arenev riik ja me peaksime ennast piisavalt tundma," vastas Yi küsimusele, kas aeg on küps, et jüaan muutuks maailmavaluutaks.

Jaapanist möödumine võib küll suurendada Hiina mõjuvõimu teatud läbirääkimistel, kuid riigi SKP per capita, mis on hetkel 3800 dollarit, jääb kaugelt alla nii Jaapanile kui USA-le.

Hiina majandus kasvas käesoleva aasta esimeses pooles 11,1 protsenti ning terve aasta peale võib kasv ületada 9 protsendi piiri, ütles Yi. Pärast laialdasi majandusreforme 1978. aastal on Hiina majandus kasvanud keskmiselt 9,5 protsenti, kuid Yi sõnul selline tempo on sunnitud üks hetk raugema.

Yi meelest oleks tuleval kümnendil 7-8 protsendilise majanduskasvu saavutamine juba tugev tulemus, kuid küsimus seisneb jätkusuutliku kasvu tagamises, kuna riigil võivad seista ees mitmed takistused ja probleemid, eeskätt loodusega.

Kui Hiina suudaks 2020ndatel jätkata 5-6 protsendilist majanduskasvu, tähendaks see kiiret majanduskasvu läbi 50 aasta, mis Yi sõnul oleks pretsedenditu juhtum terve inimajaloo jooksul.

Katkematu majanduskasvu saatel möödus Hiina majandus 2005. aastal Suurbritannia ja Prantsusmaa omast ning 2007. aastal Saksamaast.

Ometi jagub ka Hiinal probleeme. Soovides end kaitsta keeriste eest maailma turgudel, hoiab keskvalitsus riigi rahvusvaluutat fikseeritud kursiga, muutes seda vaid kaubandus- ja investeerimispoliitika mõjutamiseks.

"Hiina on väga suur ning tema areng on tasakaalust väljas, mis muudab selle probleemi veelgi keerulisemaks. Sel teemal on raske leida konsensust," ütles Yi. Kui teised riigid valivad jüaani reservvaluutaks, siis meie neid ei takista, see on turul valitsev nõudlus."

 

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum