Katariina Krjutškova • 6. august 2010 kell 5:58

Hinnatõus jätkus

Tarbijahinnaindeks tõusis juulis võrreldes eelmise aasta juuliga 2,9% ja võrreldes tänavu juuniga 0,3%, teatas statistikaamet.       

Kaubad olid eelmise aasta juuliga võrreldes 3,1% ja teenused 2,5% kallimad. Toidu-ja tööstuskaup tõusid mõlemad peaaegu 3%.

Eelmise aasta juuliga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem elektri, soojusenergia ja kütte kokku 9,2%-line, mootorikütuse 14,2%-line ning toidu 2,5%-line hinnatõus, mis igaüks andsid kogumuutusest neljandiku. Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud kütteõli (37,1%), värske köögivili (36,9%) ja piim (23,3%). Jahu oli tänavu aga 20,6% odavam.

Kui tänavu juuni tarbijahinnaindeksi 3,5%-line muutus võrreldes 2009. aasta juuniga oli veel mõjutatud mullu juulis toimunud käibemaksumäära tõusust 18%-lt 20%-le, siis selle aasta juulis see 12 kuu indeksi muutusele enam mõju ei avaldanud.

Juuniga võrreldes mõjutasid juulis tarbijahinnaindeksit kõige rohkem toidu kallinemine, millest üle kolmandiku andis värske kartuli laialdane müügiletulek, rõivaste ja jalatsite soodusmüügid.

Hetkel kuum