Sirje Rank • 7. oktoober 2010 kell 11:22

Danske: kiirenev inflatsioon oht Eesti majandusele

Kiirkommentaaris täna avaldatud Eesti septembrikuu inflatsioonile nentis Danske Banki analüütik Violeta Klyviene, et taastärganud inflatsioonisurve võib oluliselt kahjustada Eesti konkurentsivõimet ning majanduskasvu väljavaateid.

Analüütik märkis, et aastatagusega võrreldes 4%ne inflatsioon ületas oluliselt panga prognoositud 3,4% ning et eriti üllatav oli toidukaupade sedavõrd kiire hinnatõus.

Ühelt poolt on see seletatav toiduainete hinnatõusuga maailmaturul, kuid teisalt kajastub selles ka siseturu ebaefektiivsus.

Analüütik leidis, et ehkki globaalsetel trendid on oma mõju, kasutatakse neid Balti riikides tihti ettekäändena põhjendatust suuremaks hinnatõusuks. "Kõikides Balti riikides on välistel hinnašokkidel palju suurem mõju kui muudel arenevatel turgudel ning näib sedamoodi, et suurimad tegijad toiduturul kipuvad oma domineerivat positsiooni kuritarvitama," märkis Klyviene.

Klyviene näeb enda sõnul selget riski, et kui kodumaine nõudlus taastub, muutub surve tarbijahindade tõusuks püsivaks. Ühtlasi tuletas analüütik meelde Euroopa Keskpanga sarnaseid manitsusi raportis, mis hindas Eesti valmisolekut eurole üleminekuks.

Hetkel kuum