Sirje Rank • 19. oktoober 2010 kell 10:16

Rootsi kroon ujub vastuvoolu

Maailma 31 suurema valuuta seas on Rootsi kroon tänavu üks suuremaid tugevnejaid – vaid seitsme riigi valuuta on Bloombergi andmeil tugevnenud veel kiiremini.

Lisaks tugevnemisele USA dollari ja euro suhtes, on Rootsi kroon jõudsalt tugevnenud ka Põhjala valuutade suhtes - Norra krooni suhtes 7,9% ning Taani krooni suhtes 9,6%. Soome ja ülejäänud euroala riikide vääring euro on Rootsi krooni suhtes odavnenud 9,4%, kirjutab majandusuudiste portaal di.se.

Rootsi krooni suhtes on tugevnenud Jaapani jeen, Colombia peeso, Malaisia ringgit, Austraalia dollar, Šveitsi frank, Singapuri dollar ja Lõuna-Aafrika rand.

Oluline tegur Rootsi krooni tugevnemise taga on Rootsi keskpanga poliitika – Rootsi keskpank on üks väheseid maailmas, mis on hakanud intressimäärasid tõstma. Lisatuge saab kroon Rootsi riigi heas korras rahandusest. NIng oma osa kiires tugevnemises on sellelgi, et kriisi ajal Rootsi krooni kurss järsult kukkus.

Nii on Rootsi kroon vaatamata tugevale tõusule tegelikult tagasi n.ö normaalsel tasemel, kust on analüütikute hinnangul veel edasist tõusuruumi.

Hetkel kuum