Birjo Must • 2. november 2010 kell 10:01

"Konnatiigi" kõrval tuleks probleemi näha

Kindlasti meeldib maamaksu kaotamise otsus elanikele, kuid igal kohalikul omavalitsusel on elanike maksustamise jaoks väga mõjuvad põhjused, ütles Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.

"Ettepanekuid maamaks kaotada on tehtud ja tõsiselt kaalutud ka Tallinnas, kuid samas peab pealinn arendama ja üleval pidama väga suurt infrastruktuuri, mida kasutavad terve Eesti elanikud lisaks tallinlastele ja harkulastele," selgitas ta.

Vitsuti sõnul tuleks küsimusele läheneda märksa üldisemast vaatenurgast ja kui omavalitsuste tulubaas lubaks täita kõiki neile pandud ülesandeid, siis kohalikke makse poleks täiendavalt vajadust rakendada.

"Kui seni on omavalitsused püüdnud riigiga läbi rääkida ja sel teel oma tulubaasi parandada, siis keskvõimule kindlasti meeldib variant, kus KOVid hakkavad napi tulu pärast omavahel konkureerima," rääkis Vitsut, kes just seda ohtu Harku otsuses näebki.

"Sisuliselt püütakse sealse sammuga tirida enda peale seda napiks jäänud tekki, mis niikuinii ei suuda enam kõiki katta – KOV tulubaas on piiri peal või alla selle juba kõikjal Eestis," rääkis Vitsut. "Kui keegi hakkab tulu kaotama, siis tuleb paratamatult rakendada ka vastumeetmeid," märkis ta.

Vitsuti arvates võib elanikele algul nii meelepärane samm pöörduda nende vastu, sest teised KOVid võivad olla sunnitud piirama teenuste pakkumist oma territooriumil. "Nii et tegelikult peaksime "oma väikse konnatiigi" kõrval nägema probleemi tervikuna ja konkureerimise asemel püüdma selle poole, et KOV tulubaas oleks igal pool Eestis hädavajadustele vastav," rääkis linnavolikogu esimees.

Hetkel kuum