Birjo Must • 2. november 2010 kell 9:30

Tartu linnapea: Harku valla idee pole mõistlik

Tartu linnapea Urmas Kruuse arvates pole maamaksu kaotamine mõistlik idee ja see ei pane inimesi ennast valda sisse kirjutama.

"Kindlasti peab esmalt arvestama asjaoluga, Eestis ei saa umbes 20 valda riigi tasandusfondist raha ja Harku vald on nende seas," rääkis Kruuse.

Kujutage ette, et omavalitsused, kes saavad tasandusfondist raha, teataksid ühel päeval korraga, et kaotavad maamaksu ära. Sellisel juhul peaks riik tasandusfondi ümber jagama ja kõik saaksid võrdselt rohkem või võrdselt vähem raha, mistõttu oleks lõppmäng ikkagi null, lisas Kruuse.

Tema arvates oleks maamaksu kaotamine aga ka sisuliselt mõttetu, kuna inimene kirjutab ennast valda sisse kogu teenuste paketi pärast, mitte tuhandekroonise soodustuse tõttu. "Tegelikult peaks elukeskkond olema tervikuna hea, et inimesed tahaksid ennast linna sisse kirjutada," lisas Kruuse.

Tartus moodustab Kruuse sõnul maamaksust saadav tulu umbes 13 miljonit krooni, samal ajal kui tulumaksust laekuv tulu ulatub 600-700 miljonini, seega on maamaksust saadava tulu osakaal on üpris väike.

"Tartu linnas on maa maksustamise määr olnud väga pikki aastaid 1,0. Ühelt poolt pole tegemist karistava maksuga ja teisalt arvestades keskmist ruutmeetrite arvu, on aastane kulu omaniku jaoks peaaegu olematu," selgitas Kruuse. Linnal aitab see aga oma elanikele pakkuda paremaid teenuseid, märkis meer.

"Inimesed peaksid mõtlema laiemalt ja mõistma, et maamaks aitab pakkuda vajalikke lisateenuseid. Üksiku aspekti väljatõmbamine võib tekitada üldse vastupidise efekti ja teenuste kvaliteet võib minna halvemaks," rääkis Kruuse.

Lisaks ei peaks linnapea arvates täna enam kehtestama selliseid süsteeme, kus eraisikut ja ettevõtet käsitletakse erinevalt. "Siinkohal tekib ettevõtjal küsimus, et miks ma peaksin tulema ja looma oma ettevõtte selles vallas," rääkis Kruuse.

Hetkel kuum