• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Põllumajanduse kiireim palgatõstja

  Hindade kasv põllumajanduses on lasknud tõsta töötajate palka aastaga 9% ning konkurents ja majanduse paranemine sunnivad ettevõtjaid töötasud järgmiselgi aastal kergitama.

  Hindade kasv põllumajandussektoris on lasknud tõsta töötajate palka aastaga 9% ning konkurents ja majanduse paranemine sunnivad ettevõtjaid töötasusid taas ülespoole korrigeerima.
  Piimatootmise ning taime- ja teraviljakasvatusega tegeleva Viraito OÜ juhatuse tegevjuht Toivo Kens on töötajate palku tõstnud viimase aasta jooksul keskmiselt 7-8%. „Palgakasvu on tinginud see, et piimahind on hoopis teine ja miks siis mitte oma töötajaid paremini tasustada. Ma ei näe siin mingit vastuolu.“ ütles ta.
  Kens tõdes, et palgatõus pole siiski tingitud konkurentsisurvest. „Kahtlemata tõstavad ettevõtted põllumajandussektoris praegu palku. Siiski peab ütlema, et kaadri voolavus eriti lüpsjate seas on väga suur ja siin ei ole minu arusaamade järgi palk kõige tähtsam,“ tõdes ta. "Inimesed lihtsalt ei taha seda rasket tööd teha. Meil on olme-, töö- ja palgatingimused head, kuid töötajaid ei tule.“
  Tulevast aastast rääkides sõnas Kens, et heade töötajate tarbeks ei ole põllumajandusettevõtjatel mingit probleemi palka natukese tõsta. „Võib-olla siin ei ole alati kõige tähtsam palk, meie oleme võtnud siin seisukoha, et inimestel on vaja anda võimalus lõõgastumiseks. Võib-olla me saame hakata inimesi sanatooriumisse saatma ja meie tahame oma töötajaid nädalas korra ujulas näha,“ pakkus ta lahendusi.
  Kommentaar
  Raul Eamets, Tartu Ülikooli majandusprofessor
  On kaks kriteeriumi, mille järgi peaksid palgad hakkama uuesti kasvama. Kui on tugev ekspordi orientatsioon, kuna ekspordis läheb praegu hästi ning seal hakkavad palgad kiiremini kasvama. Ning selles sektoris, kus oli kõige tugevam palkade kärpimine. Ma oletan, et põllumajanduses oli päris tugev palga kokkutõmbumine. Ma ei imesta, kui ka ehitus näitab veel ilusat tõusu.
  See on kõik märk sellest, et need numbrid, mis tulevad majanduse elavnemise kohta, avalduvad ka palkades. Kui ettevõttel hakkab paremini minema, on võimalik ka palka juurde panna.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Merko alustab Uus-Veerennis viienda etapiga
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Ettevõtjad teevad katkiste kristallkuulide kiuste kasvuplaane
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.