Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Põllumajanduse kiireim palgatõstja

  Hindade kasv põllumajanduses on lasknud tõsta töötajate palka aastaga 9% ning konkurents ja majanduse paranemine sunnivad ettevõtjaid töötasud järgmiselgi aastal kergitama.

  Hindade kasv põllumajandussektoris on lasknud tõsta töötajate palka aastaga 9% ning konkurents ja majanduse paranemine sunnivad ettevõtjaid töötasusid taas ülespoole korrigeerima.
  Piimatootmise ning taime- ja teraviljakasvatusega tegeleva Viraito OÜ juhatuse tegevjuht Toivo Kens on töötajate palku tõstnud viimase aasta jooksul keskmiselt 7-8%. „Palgakasvu on tinginud see, et piimahind on hoopis teine ja miks siis mitte oma töötajaid paremini tasustada. Ma ei näe siin mingit vastuolu.“ ütles ta.
  Kens tõdes, et palgatõus pole siiski tingitud konkurentsisurvest. „Kahtlemata tõstavad ettevõtted põllumajandussektoris praegu palku. Siiski peab ütlema, et kaadri voolavus eriti lüpsjate seas on väga suur ja siin ei ole minu arusaamade järgi palk kõige tähtsam,“ tõdes ta. "Inimesed lihtsalt ei taha seda rasket tööd teha. Meil on olme-, töö- ja palgatingimused head, kuid töötajaid ei tule.“
  Tulevast aastast rääkides sõnas Kens, et heade töötajate tarbeks ei ole põllumajandusettevõtjatel mingit probleemi palka natukese tõsta. „Võib-olla siin ei ole alati kõige tähtsam palk, meie oleme võtnud siin seisukoha, et inimestel on vaja anda võimalus lõõgastumiseks. Võib-olla me saame hakata inimesi sanatooriumisse saatma ja meie tahame oma töötajaid nädalas korra ujulas näha,“ pakkus ta lahendusi.
  Kommentaar
  Raul Eamets, Tartu Ülikooli majandusprofessor
  On kaks kriteeriumi, mille järgi peaksid palgad hakkama uuesti kasvama. Kui on tugev ekspordi orientatsioon, kuna ekspordis läheb praegu hästi ning seal hakkavad palgad kiiremini kasvama. Ning selles sektoris, kus oli kõige tugevam palkade kärpimine. Ma oletan, et põllumajanduses oli päris tugev palga kokkutõmbumine. Ma ei imesta, kui ka ehitus näitab veel ilusat tõusu.
  See on kõik märk sellest, et need numbrid, mis tulevad majanduse elavnemise kohta, avalduvad ka palkades. Kui ettevõttel hakkab paremini minema, on võimalik ka palka juurde panna.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Inglise keskpank kavatseb karmistada krüpovaluuta reegleid
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Kallis maagaas kruvib elektri hinda Eesti-Soome merekaabel homme-ülehomme hoolduses
Juunikuu keskmine elektri börsihind ulatus Eesti hinnapiirkonnas 174 euroni megavatt-tunni eest, mis jääb alla vaid detsembrikuus nähtud aegade kõrgeimale näitajale. Maagaasi kõrge hinna tõttu näitavad tulevikutehingud kallist hinda ka järgnevateks kvartaliteks.
Juunikuu keskmine elektri börsihind ulatus Eesti hinnapiirkonnas 174 euroni megavatt-tunni eest, mis jääb alla vaid detsembrikuus nähtud aegade kõrgeimale näitajale. Maagaasi kõrge hinna tõttu näitavad tulevikutehingud kallist hinda ka järgnevateks kvartaliteks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.