Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Langi potjomkinlus

  Riigikogus on juba alates 2009. aasta algusest menetluses uus korruptsioonivastase seaduse eelnõu, mis kogub Toompeal tolmu, sest poliitikutel ei paista olevat suurt huvi neid endid puudutava seaduse jõustamise vastu.
  Uues eelnõus on esitatud küll senisest rangemad nõudmised majanduslike huvide deklareerimise kohta, kuid reformierakondlase Jaanus Rahumägi luksusvilla juhtum näitas, et justiitsminister Rein Langi juhtimisel valminud uue seaduse näol on tegemist potjomkinlusega.
  Korruptsioonivastase seaduse eelnõu oleks justkui kokku kirjutanud kapo üle järelevalvet teostava erikomisjoni juht Jaanus Rahumägi oma isiklikule kogemusele tuginedes.
  Uue seaduse kohaselt peavad poliitikud hakkama deklareerima ka nende kasutuses olevat vara. Lang on seda eelnõu kiitnud ja väitnud, et nüüd saab avalikkus teada ka poliitikutele Vahemere ääres ja mujal kuuluvad villad.
  Tegelikult ei saa, sest eelnõu kohaselt peab poliitik tema kasutuses olevat vara hakkama deklareerima alles pärast seda, kui seda kasutatakse aastas üle nelja kuu.
  On selge, et mitte ükski riigikogu liige ei kasuta varjatud tulude eest soetatud või mõne huvigrupi poolt kingitusena antud välismaal asuvat kinnisvara, autot või kaatrit aastas rohkem kui neli kuud. Näiteks Jaanus Rahumägi sai Kreeta villa endale 2009. aastal. Ta veetis selles villas koos perega 2009. aasta suvekuud, käis seal 2010. aasta kevadel ja viibis mitu nädalat jutti ka 2010. aasta suvel. Kuid kordagi pole ta ühe aasta jooksul olnud Kreetal kokku üle nelja kuu.
  Seega ei peaks ka uue seaduse jõustumisel Rahumägi talle tehtud kingitust või tema omanduses olevat villat hakkama deklareerima ning JOKK poliitikute huvidega jätkub.
  Vara kasutamise ajaline piirang tuleb uuest korruptsioonivastasest seadusest välja visata. Ajalise piirangu asemel oleks parem lahendus see, kui kasutatava vara deklareerimise kohustus oleks sõltuvuses vara väärtusest.
  Rahumägi villaskandaal näitab praegu kehtiva poliitikute majanduslike huvide deklareerimise mõttetust. Peaminister Andrus Ansip peab loobuma demagoogia abil erakonnakaaslase kaitsmisest. Parem kasutagu oma mõjuvõimu Reformierakonnas, et riigikogu võtaks enne ametiaja lõppemist vastu uue korruptsioonivastase seaduse, mis aitaks poliitikute tegelikud majandushuvid ka senisest paremini avalikkuse ette tuua. Seda muidugi eeldusel, kui valitsuse poolt riigikogule saadetud eelnõu Rahumägi juhtumi valguses muudetakse.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Riik võtab reformideks 400 miljonit laenu
Euroopa Investeerimispank (EIB) ja rahandusministeerium sõlmisid 400 miljoni euro suuruse laenulepingu, et rahastada investeeringuid Eesti rohe- ja digireformidesse.
Euroopa Investeerimispank (EIB) ja rahandusministeerium sõlmisid 400 miljoni euro suuruse laenulepingu, et rahastada investeeringuid Eesti rohe- ja digireformidesse.