Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Langi potjomkinlus

  Riigikogus on juba alates 2009. aasta algusest menetluses uus korruptsioonivastase seaduse eelnõu, mis kogub Toompeal tolmu, sest poliitikutel ei paista olevat suurt huvi neid endid puudutava seaduse jõustamise vastu.
  Uues eelnõus on esitatud küll senisest rangemad nõudmised majanduslike huvide deklareerimise kohta, kuid reformierakondlase Jaanus Rahumägi luksusvilla juhtum näitas, et justiitsminister Rein Langi juhtimisel valminud uue seaduse näol on tegemist potjomkinlusega.
  Korruptsioonivastase seaduse eelnõu oleks justkui kokku kirjutanud kapo üle järelevalvet teostava erikomisjoni juht Jaanus Rahumägi oma isiklikule kogemusele tuginedes.
  Uue seaduse kohaselt peavad poliitikud hakkama deklareerima ka nende kasutuses olevat vara. Lang on seda eelnõu kiitnud ja väitnud, et nüüd saab avalikkus teada ka poliitikutele Vahemere ääres ja mujal kuuluvad villad.
  Tegelikult ei saa, sest eelnõu kohaselt peab poliitik tema kasutuses olevat vara hakkama deklareerima alles pärast seda, kui seda kasutatakse aastas üle nelja kuu.
  On selge, et mitte ükski riigikogu liige ei kasuta varjatud tulude eest soetatud või mõne huvigrupi poolt kingitusena antud välismaal asuvat kinnisvara, autot või kaatrit aastas rohkem kui neli kuud. Näiteks Jaanus Rahumägi sai Kreeta villa endale 2009. aastal. Ta veetis selles villas koos perega 2009. aasta suvekuud, käis seal 2010. aasta kevadel ja viibis mitu nädalat jutti ka 2010. aasta suvel. Kuid kordagi pole ta ühe aasta jooksul olnud Kreetal kokku üle nelja kuu.
  Seega ei peaks ka uue seaduse jõustumisel Rahumägi talle tehtud kingitust või tema omanduses olevat villat hakkama deklareerima ning JOKK poliitikute huvidega jätkub.
  Vara kasutamise ajaline piirang tuleb uuest korruptsioonivastasest seadusest välja visata. Ajalise piirangu asemel oleks parem lahendus see, kui kasutatava vara deklareerimise kohustus oleks sõltuvuses vara väärtusest.
  Rahumägi villaskandaal näitab praegu kehtiva poliitikute majanduslike huvide deklareerimise mõttetust. Peaminister Andrus Ansip peab loobuma demagoogia abil erakonnakaaslase kaitsmisest. Parem kasutagu oma mõjuvõimu Reformierakonnas, et riigikogu võtaks enne ametiaja lõppemist vastu uue korruptsioonivastase seaduse, mis aitaks poliitikute tegelikud majandushuvid ka senisest paremini avalikkuse ette tuua. Seda muidugi eeldusel, kui valitsuse poolt riigikogule saadetud eelnõu Rahumägi juhtumi valguses muudetakse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturud alustasid juulit tõusuga
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohitid: kuidas taltsutada inflatsiooni
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.