Anne Oja • 11. jaanuar 2011 kell 13:48

Pajula: eurotsooni probleemid tulevad meile Rootsist

SEB makroanalüütik Hardo Pajula ütles Eesti ekspordikasvu ja Euroopa Liidu jaekaubanduse langust kommenteerides, et eurotsooni probleemid jõuavad Eestisse eelkõige läbi Rootsi majanduse.

Järgneb Hardo Pajula kommentaar.

Meie puhul on oluline eelkõige vast see, et novembris kasvasid pisut meie kõigi kolme suurima väliskaubanduspartneri ehk Soome, Rootsi ja Venemaa sisseveo kasvutempod. Minu arvates on siin tegemist eelkõige ikkagi suure kukkumise järgse tagasipõrkega, nii et juba puhtaritmeetiliselt peaks Eesti ekspordikasv esimeses kvartalis tunduvalt aeglustuma. Meenutagem, et 2009. aasta novembris langes väljavedu veel 8%, kuid veebruaris kasvas see juba 26%.

Pikemas perspektiivis on kõige suuremaks küsimärgiks eelkõige Rootsi majanduse käekäik, sealsed kinnisvarahinnad on kasvanud läbi 2009.-2010. aasta ning erasektori võlatase on oluliselt kõrgem kui Ameerika Ühendriikides ning on erinevalt Ühendriikidest viimastel aastatel veel kasvanudki. Eurotsooni probleemid mõjutavadki meid eelkõige läbi Rootsi majanduse.

Hetkel kuum