Sirje Rank • 17. september 2010 kell 5:09

Trichet toob Tallinna Eesti eurotähe

Pühapäeval annab Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet Tallinnas üle sümboolse tere tulemast kingituse - eurotähe kõigi eurokupüüride kujutistega. Euro püsimajäämises esipankur ei kahtle.

Pidulik tseremoonia Eesti Pangas toimub äreval ajal. Finantsturud seavad taas küsimärke rahaliidu nõrgimate riikide vastupanuvõimest ning euroala poliitikud alles vaidlevad ühisraha aluste tugevdamise üle. Trichet raiub aga intervjuust intervjuusse, et euro püsimises pole kahtlust.

"Jah, loomulikult olen ma selles kindel!" vastab Trichet viimati ajalehes Financial Times (TFT) ilmunud pikemas usutluses. Hüüumärk tekstis on õigustatud - prantslasest keskpangajuhi kirg on ehtne.

Euroopa esipankur kui panganduse legend

"Euroopal on vedanud, et just Trichet kriisi ajal Euroopa Keskpanka juhib," usaldab kõrge pangaametnik Frankfurdis ajakirjanikule ning jutustab varjamatu imetlusega anekdoote Trichet jõulisest ja ööpäevaringsest "diplomaatiast" tänavu mais, mil ühe nädalavahetuse loetud tundidega sündis tavatu kriisipakett euro toetuseks. "Niimoodi ühele nii suure riigi rahandusministrile peale hüpata!"

Esmaspäeval kell seitse on Trichet jälle kontoris. Pärast seda, kui ca kella kolmeks öösel on kokkulepe 750 miljardi euro suurusest abipaketist koos.

"Sellist luksust tänapäeval enam ei ole, et kriisi juhtimise kõrval jääb keskpankuritel aega ka turismiks ja vaatamisväärsuste külastamiseks," räägib pangaametnik, kelle värskemaid lugemiselamusi on Liaquat Ahamedi bestseller läinud sajandi kahekümnendate aastate finantskriisist.

Kiiret reageerimist nõudis keskpangalt ka 2007. aasta 9. august, mil Euroopa finantsturge ähvardas hangumine. Mõistes olukorra tõsidust, pumpas Euroopa Keskpank 24 tunni jooksul finantssüsteemi tavatud 95 miljardit eurot, et turul likviidsust hoida. Edasi järgnesid täiendavad kriisimeetmed ja euroala baasintressimäära langetamine rekordmadalale 1% tasemele.

Trichet ei kahtle euro püsimises

"Ma ei arva, et rahaliit oli katastroofi äärel - seestpoolt vaadates," mõlgutab Trichet ise intervjuus FT-le. "Ma tean, kuidas Euroopa toimib….Väljast vaadates on, ma ütleksin, alati raske õigesti hinnata ja analüüsida Euroopa võimet erakorraliste raskustega toime tulla."

Siiski tuli keskpanga juhil isiklikult Berliini sõita, et veenda Saksa parlamendisaadikuid Kreekale abiraha andma ning nõustuda arvukate intervjuudega Saksa meediakanalitele, et üliskeptilisele avalikkusele keskpanga tavatuid kriisimeetmeid selgitada.

Isiklikult sekkus Trichet telefonitsi ka Belgia valitsuskabineti koosolekule, et sundida tagant raskustesse sattunud Fortise panga päästmist.

"Ta on kriisi juhtimisel üles näidanud külmaverelisust, karmust ja pragmaatilisust," tõdeb Prantsusmaa eksrahandusminister Jean Arthuis.

Vanale sõjaratsule meeldib lahingus olla

Trichet on valmis improviseerima. "Ma ei tunne vaikset vett," tunnistab ta ise ühes intervjuus.

Läinud sajandi kuuekümnendatest aastatest on Trichet Euroopas kõige kauem ametis olnud keskpangajuht, kes on näinud ja kaasa teinud kõik olulisemad lahingud euro sünni eel - ja nüüd ka järel. Sealhulgas ühe peategelasena "lahingus Prantsuse frangi pärast" aastatel 1992-1993, millel oli määrav roll, et Euroopa ühisraha üldse sünniks.

Praeguses kriisis on Euroopa Keskpanga suurim riski peale minek otsus osta euroala riikide võlakirju, et võita valitsustele aega oma rahaasjade korrastamiseks. Kriitikute sõnul on keskpank siin rikkunud panga üht olulisimat aluspõhimõtet, et valitsuste võlgu ei rahastata. Trichet kordab, et pank on valmis tegema, mis iganes vaja, et tõrkuvad turud toimimas hoida. Samal ajal nõuab ta Euroopa valitsusjuhtidelt oma osa - nii võlakoorma vähendamisel kui ka euroalal distsipliini kindlustamiseks.

Vana kooli sarm ja kindlad põhimõtted

Raamatus euro käibeletulekust iseloomustab David Marsh Trichet'd kui segu jäigast terasest ja šarmantsest kavalerist, kes armastab luulet ja pikib kõnedesse tsitaate Goethelt ja Shakespeare'ilt, viies samas ülima enesekindlusega ellu Saksa Bundesbanki traditsioonis sõltumatut rahapoliitikat. Prantsusmaa oma "sakslane", kes on edukalt pareerinud mõjukate poliitikute pealekäimised.

Trichet on uhke euroala saavutuste üle ja armastab tsiteerida näidet, et nii madalat inflatsiooni kui eurol esimese 11,5 aasta jooksul (1,97 protsenti) pole Euroopa riigid näinud poole sajandi jooksul. Saavutustest hoolimata pole kahtlust, et viimased aastad on olnud Trichet' pika karjääri rängimad. Kriisijuhtimise põhiraskus on olnud Euroopa Keskpangal.

Nüüd on pall valitsusjuhtide väravas - Trichet tahab näha tõhusamat järelevalvet euroala riikide eelarvepoliitika üle ning vähemalt poolautomaatseid sanktsioone, et reeglite vastu patustajad korrale kutsutakse. Karm on pangajuht ka selliste riikide suhtes nagu Slovakkia, mis rahaliidus oma kohustusi kanda ei taha.

Eesti on Trichet' arsenalis aga see üks riik, mis kriisist hoolimata piisavalt pingutada suutis, et euroga liitumise tingimused täita ja 17. riigina ühisraha käibele võtta.

TAUST

• Euroopa Keskpank asub Frankfurdis, 2003. aastast on panka juhtinud Jean-Claude Trichet, kes enne seda juhtis kümme aastat Prantsuse keskpanka.

• Pank viib ellu ühtset rahapoliitikat 330 miljoni eurooplase jaoks.

• Euroopa Keskpangal on olnud keskne roll euroala tabanud kriisi tõrjumisel - ajutiste erakorraliste meetmetena on pank käivitanud likviidsuslaenud Euroopa pankadele, mis on oluline abiköis eelkõige euroala nõrgematele riikidele; lisaks toetab keskpank tugiostudega nn euroala perifeeriariikide võlakirju.

• Euroopa Keskpank on osalenud koos IMFiga abipakettide kokkupanekul riikidele väljaspool euroala, sh Lätile ja Ungarile.

• Jean-Claude Trichet mandaat pangajuhina saab täis 2011. aasta oktoobris, võimalikuks mantlipärijaks arvatakse Saksa Bundesbanki juhti Axel Weberit.

TASUB TEADA

• Tallinnas kohtub Jean-Claude Trichet Eesti Panga presidendi Andres Lipstokiga, peaminister Andrus Ansipiga ning rahandusminister Jürgen Ligiga. Ühtlasi on Trichet koos Euroopa Komisjoni rahandusvoliniku Olli Rehniga peaesineja esmaspäeval toimuval eurokonverentsil.

NUMBER

• 1600 töötajat on Jean-Claude Trichet juhitaval Euroopa Keskpangal, mille 36. korrusel sünnivad euroala rahapoliitilised otsused.

• 1,97 protsenti oli oli keskmine inflatsioon eurol esimese 11,5 aasta jooksul, mis vastab täpselt Euroopa Keskpanga mandaadile hoida inflatsioon lähedal, kuid allpool 2% taset.

 

 

 

Hetkel kuum