Kogu maailma hõlmav supertsükkel

Fredy-Edwin Esse 25. jaanuar 2011, 00:00

Alles kolmandat korda pärast tööstusrevolutsiooni võib maailm olla sisenemas uude pikaajalisse kasvutsüklisse, mis üheaegselt suurendab kõigi riikide majandust ning viib toorainete hinnad rekordkõrgusteni.

Palju kõneainet. Just seda teemat hakkavad sügavuti lahkama suur hulk majandusega seotud inimesi sel nädalal peetaval Maailma Majandusfoorumil Šveitsi väikelinnas Davosis. Teiste seas võtavad foorumist osa USA rahandusminister Timothy f. Geithner, investeerimisguru George Soros ning 2500 poliitika, äri- ja teadusinimest.

Goldman Sachs Groupi, Pricewaterhouse Coopersi ja London's Standard Chartered Banki makroökonomistid on ennustamas tulevatel kümnenditel saabuvat majanduskasvu, mida veavad arenevad riigid ning millest võidavad ka arenenud riigid.

Alles kolmas tsükkel enam kui 200 aasta jooksul. Standard Charteredi peaökonomisti Gerard Lyonsi prognooside kohaselt tõuseb maailma sisemajanduse koguprodukt praeguselt 62 triljonilt dollarilt 2030. aastaks 143 triljoni dollarini, mille tõusust kaks kolmandikku moodustab Hiina koos teiste arenevate turgudega.

Lyons prognoosib majanduse n-ö supertsüklit, mis oleks ajalooliselt suure kasvu periood ja seda veaksid eelkõige õitsev kaubandus, investeeringud ning linnastumine. Tema arvates on selline tsükkel aset leidnud kõigest kaks korda pärast 18. sajandi lõppu - neli dekaadi enne I maailmasõda ja kolm dekaadi pärast II maailmasõda. Lyonsi hinnangul toob uus etapp kaasa järjest kolm kümnendit langenud USA 10aastaste võlakirjade tootlikkuse tõusu, mis on nende aastate jooksul kukkunud keskmiselt 0,4 protsendipunkti aastas.

Toorained kallinevad edasi. Kõige selle taustal tasub valmis olla tooraineralliks ning Lyons soovitab investoritel osta eelkõige vaske, naftat ning kivisütt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing