Sirje Rank • 1. veebruar 2011 kell 9:39

Euroopas iga kümnes töötu 

Töötuse määr Euroopas püsis detsembris enam kui 12 aasta kõrgeimal tasemel, kuna eelarvekriis ja säästukuurid hoiavad firmasid uusi töötajaid palkamast.

Euroala sesoonselt korrigeeritud töötuse määr püsis detsembris  novembriga võrreldes samal 10% tasemel, teatas täna Euroopa statistikaamet Eurostat.

Oktoobris oli töötuse määr 10,1%, mis on kõrgeim näit 1998. aasta juulist, vahendas agentuur Bloomberg.

Euroopa Liidus tervikuna oli töötuse määr detsembris 9,6%.

Kõrgeima töötuse määraga riigid on Hispaania (20,2%) ning Leedu ja Läti, kus kolmandas kvartalis oli töötuse määr 18,3%. Ka Eesti kohta on Eurostati detsembrikuu statistikas kolmanda kvartali töötuse määr 16,1% tasemel.

Aastatagusega võrreldes alanes tööpuudus kaheksas liikmesriigis ning suurenes kaheksateistkümnes. Enim on tööpuudus vähenenud Maltal (7,3 protsendilt 6,2 protsendile), Rootsis (8,9 protsendilt 7,8 protsendile), Saksamaal (7,4 protsendilt 6,6 protsendile) ja Soomes (8,8 protsendilt 8,1 protsendile).

Kõige kiiremini on tööpuudus kasvanud Leedus, Kreekas, Bulgaarias ja Sloveenias.

Kokku oli Euroopa Liidus detsembris tööta 23,179 miljonit inimest, mis on aastatagusega võrreldes 434 000 võrra rohkem.

Noorte seas oli tööpuudus Euroopa Liidus detsembris keskmiselt 21%. Kõige kõrgem oli noorte tööpuudus Hispaanias (42,8%), Slovakkias (37,3%) ja Leedus (2010. a kolmandas kvartalis 35,3%). Kõige madalam on tööpuudus Hollandi, Saksamaa ja Austria noorte seas. 

Hetkel kuum