IMF soovitab Eestil ohjata eelarvekulusid karmilt  

Kaisa Gabral 02. veebruar 2011, 14:24

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) direktorite nõukogu kiitis sel nädalal heaks 2010. aasta raporti Eesti majandusolukorra ja väljavaadete kohta. IMF tunnustas Eesti senist majandus- ja eelarvepoliitikat, mis võimaldasid Eestil ühineda euroalaga.

„IMF nimetab õigustatult Eesti peamise väljakutsena jätkusuutliku majanduskasvu kindlustamist, rõhutades sealjuures konservatiivse eelarvepoliitikaga jätkamise olulisust. IMF märgib oma raportis, et vaatamata eesseisvatele valimistele on eelarvekulude jätkuvalt karm ohjamine äärmiselt oluline. Eeskätt puudutab see eelarve tasakaalu ja puhvrite taastamist, mis tõstavad riigi usaldusväärsust. Eesti Pank jagab seda seisukohta,” kommenteeris avaldust Eesti Panga president Andres Lipstok.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et IMFi viide märtsivalimistele on tähelepanuväärne. „Kodused ootused, et erakonnad valimiste puhul põrutavaid ja enneolematuid algatusi teeksid, on enamiku poolt taas toonud lubaduste laviini, mis läheb vastuollu majanduslike ja sotsioloogiliste tõdedega. Kõige ohtlikumad on huupi suunatud, pikaajalisi ja tagasivõtmatuid kulutusi tekitavad algatused, sest need viivad meid kroonilise võlgnevuse ja Euroopas levinud laenamisraskuste poole," selgitas Ligi.

„IMF prognoosib, et Eesti esimesel euroaastal ulatub majanduskasv tugeva ekspordi toel 3,6 protsendini, samal ajal kui suur tööpuudus on visa alanema ning eeldab aktiivsete tööturumeetmete rakendamist. Kuigi inflatsioon võib koos hindade tõusuga maailmaturul IMFi sõnul veelgi suureneda, on positiivne, et alusinflatsioon püsib vaoshoitud,“ lausus Lipstok.

Lipstoki sõnul väärib äramärkimist IMFi hinnang, et euroala riigina vähenevad Eesti finantssektorit ohustavad riskid. Jätkuv valvsus on siiski vajalik, nii globaalsetel finantsturgudel valitsevate pingete kui ka sektori seadusandlike muudatuste tõttu. Samas on pankade likviidsus ja kapitaliseeritus tänu täielikule integratsioonile Põhjamaade tugevate pangandusgruppidega täiesti piisavad.

 Direktorite nõukogus heaks kiidetud aruanne põhineb mullu detsembris Eestis iga-aastase majandusolukorra ja väljavaadete ehk nn artikkel IV konsultatsioonide põhjalikul arutelul IMFi esindajatega, kes kohtusid pea kahe nädala vältel Eesti avaliku ja erasektori esindajatega.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2011, 14:12
Otsi:

Ava täpsem otsing