Kaisa Gabral • 10. veebruar 2011 kell 11:55

Arakas: lennukilt raha loopimine vastumeelne

Ettevõtja Viljar Arakas ei poolda selliseid "lennukilt raha loopimise ideid", nagu on näiteks roheliste kodanikupalk.

Kodanikupalk näeks ette, et igale riigi kodanikule makstakse 80 eurot kuus, mis eeldaks riigieelarves 600 mln eurost kulu. See tähendaks, et toetust saaks 625 000 inimest. Tegemist on sel juhul 46% elanikkonnast. Kodanikupalga saajate ring vajab veel täpsustamist, samuti selle tulumaksukohustus.

"Ma kahtlen, kas rohelised ise oma kodanikupalga ideed väga tõsiselt võtavad. Mulle isiklikult on sellised massiivsed ja monotoonsed lennukilt raha loopimise ideed lõpuni vastumeelsed. Riiklik toetus peaks olema konkreetse vajaduse põhine," kommenteeris Arakas valimislubadust.

"Tänaste koalitsiooni erakondade valimislubadused on rahaliselt realistlikumad kui opositsioonierakondade lubadused. Mulle isiklikult on sümpaatne lähenemine, kus maksukärpeid lubatakse eelarveliste võimaluste tekkimisel - see on aus lähenemine, kuigi teisalt jätab ülesse küsimuse tegelikust tahtlusest kärpeid teha. Lubadused tõsta kulusid, vähendada tulusid ja samal ajal hoida riigieelarve tasakaalus ei kõla just eriti veenvalt," kritiseeris Arakas lubadusi.

"Minu isiklik eelistus langeb valimislubadustele, mis aitavad luua uusi töökohti, tuua riiki uusi investeeringuid ja seeläbi kasvatada majandust. Lühidalt öeldes parandada majanduskeskkonda. Kui peaksin ühe konkreetse lubaduse valima, siis ei salga, et olen sotsiaalmaksu lae kehtestamise pooldaja. Tegemist oleks ühe konkreetse meetmega, mis viiks Eestit teadmistepõhise majandusmudeli realiseerimise suunas," märkis Arakas.

Hetkel kuum