Nokia arendajad tööta ei jää. Talendid tagasi tööturule

18. veebruar 2011, 07:36

Skype Eesti on valmis avasüli vastu võtma kõik maailma tipp-tehnoloogiafirmades karastunud talendid, sealhulgas Nokiast, kui neid firma strateegiamuutusest ja suurkoondamistest Soomes vabanema peaks.

“Nokiast on meile varemgi tööle tuldud ja ma ei näe põhjust, miks see ei võiks nii olla ka edaspidi,” ütles Sten Tamkivi, märkides samas, et Nokia uus koostöökava Microsoftiga on alles sedavõrd värske, et võtab aega, enne kui selle mõjud Soome ja lähipiirkonna tööjõuturu jaoks välja paistma hakkavad. “Hoiame oma aktiivsete tööpakkumiste nimekirja pidevalt värskena.”

Tippspetsialiste võib Eestilegi jaguda. Konkreetsetest numbritest Nokia praegu alles vaikib, kuid ametiühingute hinnangul võib Nokia operatsioonisüsteemide arenduse lõpetamisest Soomes töö kaotada ligi 5000 spetsialisti.

“Peamiselt on tegemist koodikirjutajatega, väga kõrge ettevalmistusega tööjõuga, kes kindlasti ripakile ei jää,” on veendunud Nokia Eesti juhatuse liige Jüri Teemant, ärgitades nägema Soome tehnoloogiasektori aegade suurima struktuurimuutuse positiivset poolt. “Eesti kolme operaatori strateegiajuhid plaksutavad praegu käsi,” ütles Teemant, sest koolitatud ja hea kogemusega spetsialistidest on pidevalt puudus.

Selliseid spetsialiste vajab ent ka Soome ise. “Eesti firmad sellest palju ei võida,” jäi Webmedia juht Taavi Kotka mõjusid hinnates stoiliseks.

Soome majandusministri Mauri Pekkarineni sõnul peab Nokia, mis on riigilt oma arendustööks saanud suuri toetusi, kindlasti ka ise struktuurimuutust leevendada aitama, panustades muu hulgas ümberõppesse. Ametiühingu Pro esimees Antti Rinne nõuab Nokialt igale töötajale, kes töö kaotab, ka ühekordset hüvitust vähemalt 100 000 euro ulatuses. Sarnaselt käitus Nokia aastapäevad tagasi, kui sulges tehase Saksamaal Bochumis. Nokia on valmis ühiskonna ees vastutust kandma, kinnitas sel nädalal nõukogu esimees Jorma Ollila.

Ühiselt peetakse nõu Soome valitsusega. Majandusministri sõnul on Nokia koondamiste puhul vaja erinevaid meetmeid kui näiteks metsatööstuse probleemide lahendamisel. Võtmesõnaks on siin ettevõtlustoetused.

“Võimalusi on mitmeid. See võib tähendada, et osast (Nokia endistest palgalistest – toim) saavad ettevõtjad. Samuti võib see tähendada, et luuakse ettevõtlusinkubaator,” tsiteeris ministrit Soome rahvusringhääling YLE.

Täpsemaid plaane Nokia uue strateegia mõjudest ootavad ka Nokia allhankijad. Strateegia avalikustamise päeval kukkusid koos Nokia aktsiaga järsult ka Digia ja Ixonose aktsiad, kellel Nokia on suur klient. Ixonos teatas börsile, et peab nüüd oma optimistliku aastaprognoosi uue info valguses ümber vaatama.

“Neid Eesti ettevõtteid, kes oma tulevikuplaanidesse korrektuure peavad tegema, on kindlasti mitmeid, kuid radikaalseid muutusi peavad tegema üksikud, kui üldse,” arvas Taavi Kotka, märkides, et peamiselt on allhanked käinud Soome ettevõtete kaudu, mitte Nokiaga otse.

Samas on selge, et muutused Nokias ei piirdu vaid tehnoloogiaga ning et ümber vaadatakse ka allhanke ja partnersuhted. “Eesti IKT sektori kulutase on Soome omast ikkagi veel oluliselt madalam ning see annab meie ettevõtetele oma võimaluse. Samas erilist võimsusvaru tippspetsialistide näol meil turul olemas ei ole,” ütles Kotka, mistõttu jääks ka siin mõju Eesti IKT-sektori jaoks suhteliselt tagasihoidlikuks.

Nokia uus juht Stephen Elop kinnitas äsja Barcelonas, et Nokia arendus Soomest ei kao. “Täiesti vale arusaamine on, et me viime uurimis- ja arendustegevuse kõik Microsofti üle. Windows on alus, millele me hakkame ehitama Nokia unikaalseid teenuseid,” ütles Elop ajalehe Helsingin Sanomat.

Mis aga puutub Nokia Symbiani operatsioonisüsteemiga telefonidesse, siis nende tootmine päevapealt ei lõpe, jätkudes veel 2–3 aastat. Tulemas on ka uued mudelid. “Tarbijal pole vaja karta, et tugifunktsioon kaob,” ütles Jüri Teemant.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    18. February 2011, 07:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing