22. veebruar 2011 kell 10:04

Reitinguagentuurid kaotavad usu Jaapanisse

Reitinguagentuur Moody's alandas Jaapani krediidivõime taset. Pikaajalises perspektiivis näevad analüütikud Jaapani eelarvepoliitikas märkimisväärseid riske.

Moody's on Jaapani krediidivõime osas skeptiline, langetades Jaapani reitingu väljavaadet stabiilselt negatiivsele. Finantseksperdid arvestavad sellega, et praegune tase Aa2 ei ole pikemas perspektiivis hoitav. Jaanuari lõpus oli agentuur Standard & Poor's langetanud Jaapani riigivõlakirjade hinnet tasemele AA- stabiilse prognoosiga.

Moody's põhjendas otsust sellega, et Jaapani majandus- ja finantspoliitika pole piisavalt range, võimaldamaks valitsusel oma eesmärgid puudujäägi vähendamisel ellu viia. Võlakoorem ähvardab veelgi kasvada, kuigi juba praegu on see oluliselt kõrgem kui teistes sarnastes riikides.

Jaapanil on 200 protsendiga SKPst suurim riigivõlg tööstusriikide seas. Pea pool eelarvest on finantseeritud uute võlgade abil.

Moody'se otsus kergitas pisut dollarit jeeni suhtes. Jaapani võlakirjade osas erilist muutust ei toimunud. Küll aga langetasid Tokio börsil hindu rahutused Liibüas. Nikkei langes 1,78 protsenti 10 664,7 punktile. Topix indeks langes 1,84 protsenti.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum