Kisel: tuumareaktor ei plahvata

Jaana Pikalev 12. märts 2011, 16:24

Fukushima tuumajaama plahvatust kommenteerinud majandusministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kiseli sõnul reaktoril endal plahvatust karta pole.

"Seal omal ajal reaktor jahutussüsteemi tõrke tõttu lihtsalt plahvatas. Jaapani reaktori puhul juhtub see, et ta lihtsalt sulab all olevasse suurde basseini ja kattub automaatselt betooniga," vahendas ERR  "Aktuaalse kaamera" erisaadet.

Kaitsesüsteem on Kiseli sõnul loodud nii, et reaktorid neutraliseerivad ise suurema osa radioaktiivsusest, mis materjali jääb, mingit suurt plahvatust sealt oodata ei ole. Kogu probleem tekkis asekantsleri sõnul sellest, et maavärinale järgnenud tsunami viis rivist välja elektrisüsteemid, millele järgnes see, et reaktorite jahutussüsteem ei saanud piisavalt vett, sellest omakorda ülekuumenemisest hakkas reaktor sulama ja plahvatus, mis toimus, oli radioaktiivse auru paiskumine õhku, mille järel jäi aga õhku küsimus, mis saab ülejäänud kolmest reaktorist.

"Me ei tea, kas sellest reaktorist, mis on sulamas, tuleb nii palju energiat või soojust, et see hakkab mõjutama kõrvalasuvate reaktorite tööd. Selguse toovad lähipäevad," kommenteeris ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2011, 13:00

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing