Valitsus ei taha hinnatõusu ohjeldada

Andrus Ansip 05. mai 2011, 00:00

Viimane tähelepanek on täpne, me ei taha seda teha. Ei taha kindlustada ülemäärast kasumit kaupmeestele, tahame, et maksumaksja raha oleks efektiivselt kasutatud, ja seetõttu ei pea ma mitte mingil juhul mõistlikuks Eestis toiduainete käibemaksumäära alandada. Olen siit kõnepuldist juba mitu korda toonud Iirimaa näidet. Euroopa Liidu kõige kallimad toiduained on Iirimaal ja teie suureks rõõmuks võin öelda, et Iirimaal on toiduainete käibemaksumäär null. Nendel ei ole võimalik teha ettepanekut, et alandada toiduainete käibemaksumäära, selleks et inimesed saaksid odavamaid toiduaineid. Ka Soome näitest oleme varem mitu korda rääkinud. Kui Soomes otsustati kriisi käigus vastavalt valimislubadusele alandada toiduainete käibemaksumäära 17-lt 12 protsendile, olid ootused seotud odavama toiduga, mida inimesed saavad seejärel poest osta. Paraku nii ei läinud. Soome toiduainete hinnad olid võrreldes ELi keskmisega enne käibemaksumäära alandamist 120% ELi keskmisest ja Eestis 80%. Pärast seda, kui Eestis käibemaksumäär tõusis 18-lt 20 protsendile ja Soomes alanes 17-lt 12-le ja hiljem pandi taas protsent otsa ehk siis praegu on neil toiduainete käibemaksumäär 13%, on Soomes toiduainete hinnad võrreldes ELi keskmisega (räägin Eurostatist, mida ei saa väänata) 120% ja Eestis 80%. Abi ei mingit lihtsale inimesele, küllap on õnnelikud hulgikaupmehed.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing