"Eesti on nakatumas Vene haigusesse"

Sirje Rank 09. mai 2011, 13:37

George W. Bushi ajal välisministeeriumis abiminister olnud James K. Glassman kirjutab ajakirja Forbes veebilehe blogisissekandes Tallinna Vee näitel välisinvestorite kimbutamisest Eestis.

Nii nagu teistes endistes Nõukogude Liidu vasallriikides, ei ole ka Eestis äritehingud valitsuse meelevaldse sekkumise eest kaitstud. „Mõned võivad isegi öelda, et Eesti on nakatumas „Venemaa haigusesse“, nendib Glassman ja leiab oma sõnadele toetust IFC ja Maailmapanga koostatavast Doing Business Indexist. Eesti on koondarvestuses küll kõrgel 17. kohal, kuid investorite kaitse näitajalt alles 183 riigi seas 59. kohal. Samal tasemel Türgi ja Nigeeriaga.

Glassman kirjeldab, kuidas Eesti riik on 2001. aastal Tallinna Vee erastamise järel korduvalt toona sõlmitud lepingu tingimusi ühepoolselt muutnud, kehtestades uusi seadusi ja norme. Kõik see riskib nüüd järsult kahandada Tallinna Vee tulusid ja börsiväärtust.

Väikeriik nagu Eesti vajab eduks välisinvesteeringuid ega saa endale lubada väliskapitali minemapeletamist. Tallinna Vee ümber toimuv riskib aga just seda teha, nendib autor.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. May 2011, 12:34
Otsi:

Ava täpsem otsing