24. juuni 2011 kell 9:35

Venemaad võib tabada Kreekaga sarnane võlakriis

Venemaad võib aastal 2030 tabada sarnane võlakriis nagu praegu on Kreekas, seda juhul, kui valitsus ei vähenda kulutamist, kirjutas Bloomberg.

„Aastaks 2030 on võlakoorem sama jätkusuutmatu kui Kreekas,“ seda juhul kui miski ei muutu, ütles Bloombergile Sergei Ulatov, Maailmapanga ökonomist Moskvas. „Praegu aitavaid meid pigem naftahinnad kui väga ettevaatlik makromajanduslik poliitika.“

Venemaa peamine ekspordiartikkel, Uurali toornafta hind on sel aastal olnud keskmiselt 108 dollarit barrelilt ning tänase seisuga 105,83 dollarit.Aastal 2015 ei suuda Venemaa katta puudujääke pensionifondis, isegi kui naftahind püsib 115 dollari tasemel, ütles Ulatov.

Maailmapanga ametlik seisukoht on, et Venemaal saavad nii sel kui järgmisel aastal olema nii monetaarne kui jooksevkonto ülejääk, seda tänu kõrgematele naftahindadele.

„Venemaal ei ole traditsioonilisi fiskaalse jätkusuutlikkuse probleeme,“ kuna riigivõlg on madal ja välisvaluuta reservid ulatuvad 530 miljardi dollarini, on öeldud Maailmapanga avalduses. Sellele vaatamata on endiselt suur naftaga mitteseotud eelarvepuudujääk, mis mängib suuremat rolli Venemaa eelarve jätkusuutlikkuses pikemas perspektiivis.

Lisakoormaks eelarvele saavad olema suured infrastruktuuride projektid nagu näiteks 2014 taliolümpiamängud Sotšis ja MM aastal 2018. „Nad peavad laenama,“ ütles Ulatov. „Neil on see praegu võimalik, aga kui kaua veel?“

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum