2. september 2011 kell 17:10

Kulla hind liigub taas rekordigraafikus

Kulla hind tõusis, kui ootamatult kehvad uudised Ühendriikide tööturu kohta suunasid investorid taas turvalisemate varade poole.

Kuigi USA tööturg on juba pikemat aega nõrgas seisus olnud, siis täna avalikustatud andmete kohaselt jäi augustis loodud uute töökohtade arv esmakordselt ligi terve aasta jooksul nullilähedale, vahendab The Wall Street Journal. Töötuse määr jäi püsima 9,1 protsendile.

Detsembri tähtajaga kullafutuuride hind tõusis reedel kell 11:02 idaranniku aja järgi Comexil 46,40 dollarit ehk 2,5%, jõudes tasemele 1 875,50 dollarit untsi kohta. Kui see suudaks sulgumise ajaks sinna püsima jääda, oleks tegemist suurima tõusuga alates 8. augustist.

Alates 2008. aasta lõpust on kulla hind enam kui kahekordistunud, saavutades eelmisel kuul oma rekordi - 1 917,90 dollarit untsi kohta. Investoreid on pannud kulla poole jooksma eelkõige majanduses valitsev ebakindlus, mis tuleneb suurel määral riikide võlakriisidest,  ja Ühendriikide valitsuse  otsus intressimäärad rekordmadalal tasemel hoida, mis on omakorda soodne pinnas inflatsiooni kiirenemiseks.

Lisaks uute töökohtade arvu kasvu vähenemisele on majanduse aeglustumise märgiks ka erasektori keskmise töönädala pikkuse vähenemine augustis 34,3-lt 34,2-le tunnile.

Tööministeeriumi raporti tulemused olid palju hullemad, kui oodati, ja need viisid täna ka USA börsid langusesse; võlakirjade hinnad aga tõusid. Dow Jones Newswires’i küsitletud majandusteadlased ennustasid augustisse 80 000 uut töökohta. Bloombergi uuringu keskmine prognoos oli aga 68 000 uut ametiposti.

Halvad uudised suunavad veel enam tähelepanu president Barack Obama kõnele järgmisel neljapäeval, mil on oodata uute tööturu päästmise meetmete avalikustamist. Samas on tõenäoline, et  piiratud eelarve ja teravate vastuolude tõttu vabariiklaste ja demokraatide vahel, Kongress väga radikaalset päästepaketti läbi ei lase. Sellest lähtuvalt võib piiratud fiskaalpoliitika tingimustes majanduskasvu stimuleerimisse sekkuda aga USA keskpank oma rahapoliitikaga.

Siiski vaidlevad kolm Richmondis asuva Föderaalreservi haru majandusteadlast, et kuna suur hulk ameeriklasi on juba mitmeid kuid töötud ei pruugi ekspansiivne rahapoliitika töötuse vähendamisel enam väga aidata, põhjendades seda kvalifikatsiooni kadumisega pärast pikka töötuseperioodi. Reedese raporti kohaselt on 42,9% USA töötutest ehk ligikaudu 6 miljonit inimest olnud töötud juba üle kuue kuu.

Kuigi Ühendriikide keskpanga esimees Ben Bernanke ütles oma eelmise nädala kõnes, et riigi peamised katsumused - pikaajaline töötus ja raskused kinnisvaraturul - on väljaspool Föderaalreservi kontrolli, viidates asjaolule, et majanduse järjele aitamine on peamiselt Obama ja Kongressi ülesanne, on sellest hoolimata tõenäoline, et Föderaalreserv segab vahele, kui valitsuse tegevusetus majandust ohustama hakkab, kirjutab The Wall Street Journal.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum