Elmar Ots • 13. september 2011 kell 8:11

Soomest kulda rekordmahus

Soome kullakaevandused on nelja aastaga tolle väärismetalli toodangumahu kahekordistanud ning uusi kaevandusi avatakse riburada.

Kuld moodustab juba ligi 25% Soome kaevandusvaldkonna tänavu miljardi euro piiri ületavast käibest, teatab ajaleht Turun Sanomat. Kuna kullauntsi hind on 2,5 aastaga hüpanud 900 eurolt ligi kaks korda kõrgemale, saab tolle väärismetalli kaevandamine aina suuremat hoogu.

Tänavu avatakse Soomes kaks uut kullakaevandust ning suurim kaevandus Kittiläs ootab samuti laiendamist, kinnitab töö- ja majandusministeerium. Lisaks uuritakse kulla kaevandamise võimalusi väga mitmes kohas ning neljas neist on jõutud juba kaevandamise ettevalmistustööni.

Kui 2008. aastal kaevandati Soomes kulda 4100 kg, siis 2009 juba 5700, mullu 7600 ning tänavu juba üle 8000 kg.

Pole ime, et paljud kaevandushanked on realiseerumas korraga, sest kogu mineraalse toorme hind on tõusuteel ning riigis on maavarade uurimisel aastakümneid sihikindlat tööd tehtud, märgib ministeerium. Peale kulla on Soomes sihikul veel ka näiteks nikli-, vase-, tsingi- ja kroomimaagi kaevanduste avamine. Lisaks otsitakse maapõuest haruldasi muldmetalle.Lõviosa põhjanaabrite kullakaevandustest on välisfirmade omanduses, kuid firmade aktsionäride seas on siiski ka soomlasi.

Hetkel kuum