Anne Oja • 12. september 2011 kell 21:00

UniCredit: Eestil on teistest rohkem lootust

UniCredit Groupi Kesk- ja Ida-Euroopa pangandusanalüüsi osakonna juhi Fabio Mucci sõnul on Euroopas lähiajal oodata majanduse jahenemist, ent kardetud topeltlangust praegu ei paista.

"Ostujõu kasv ja Jaapani tööstustoodangu taastumine, mis mõjutab pakkumisahelat soodsas suunas, muudavad topeltlanguse ebatõenäoliseks," kommenteeris Mucci pressiteate vahendusel. 2011. aasta esimeses pooles kogetud majanduskasv jääb teises pooles saavutamata, ent Eestilt võib oodata mõõdukat kasvu taas tuleval aastal, lisas Mucci.

Eurotsooni ühtsus määrab tuleviku. Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse professor Urmas Varblane ütles Euroopa majandusest kõneledes, et ühtse raha põhimõtte tagamine on indikaatoriks palju tõsisemale teemale, nimelt Euroopa marginaliseerumisele maailmas. "Praegune olukord sarnaneb 1973. aastaga, mil II maailmasõja järgne Bretton Woodsi süsteem kokku kukkus," ütles Varblane, kelle meelest määravad lähiaastate sammud eurotsooni ühtsuse hoidmisel Euroopa tuleviku 50 aastaks.

"Samme, mida Eesti astus eelmise kriisi ajal - maksukoormuse tõstmine ja riigieelarve kärpimine -, teevad paljud maailma riigid alles nüüd," märkis Varblane. Tema sõnul soosib see ka Eesti ettevõtlust, andes riigile võimaluse edasist maksude tõstmist vältida ja teistest äritegevuse sihtkohtadest eristuda, ent sealjuures tuleb ettevõtjail olla aktiivne Eesti kui stabiilse majanduskeskkonnaga riigi tutvustamisel maailmas.

Mucci meenutas eelmise aasta UniCredit Banki ja UniCredit Leasingu Eesti filiaali äriseminaril püstitatud teooriat, et euro mõju Eesti majandusele väljendub eelkõige eurotsooniga liitumise protsessi kaudu. "Pole kahtlust, et protsess, mille käigus Eesti oli sunnitud tegelema eelarve tasakaalu hoidmise ja maksude tõstmisega, on Eesti tugeva krediidireitingu põhjus," kinnitas Varblane.

Liisingumahtudes oodatakse kasvu. UniCredit Leasingi äristrateegia ja -uuringute juht Marco Wallner ütles Kesk- ja Ida-Euroopa liisinguturgu kommenteerides, et järgnevatel aastatel oodatakse liisingumahtude kasvu. Sealjuures tõi Wallner eraldi välja kasvavat huvi taastuvenergiaga seotud lahenduste finantseerimise vastu.

Hetkel kuum