• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mitmes riigis arendatakse mõtte jõul juhitavat autot

  Jaapani autotootja Nissan ja Šveitsi Lausanne'i föderaalse polütehnikumi uurijad on alustanud koostööd mõttejõul juhitava sõiduki projekti kallal. Sama uuritakse ka Saksamaal.

  Lahenduse tähtsaimaks elemendiks on süsteem, mis analüüsib ja jälgib aju erinevate piirkondade aktiivust, vahendab auto24.ee portaali motor.ru.
  Lisaks ajust saadavale infole jälgib süsteem veel ka juhi silmade liikumist ning olukorda ümber sõiduvahendi. Saadud info põhjal otsustab auto, millise manöövri peaks tegema.
  Seejuures ei tähenda tegutsemine mitte ainult rooli pööramist, vaid see puudutab ka pidurdamist, kiiruse vähendamist või suurendamist ning erinevate abiseadmete kasutamist.
  Hetkel pole teada, millal roolita autod võiksid Nissani mudelivalikusse ilmuda.
  Tänane ajakiri Imeline Teadus/Tarkade Klubi kirjutas, et kas Saksamaa Berliini Vaba Ülikooli inseneridel on õnnestunud autot juhtida mõtte jõul. Teadlane istus autos ilma käsi roolil hoidmata ja pani selle nt vasakule pöörama vaid käsklusele "vasakule" mõeldes. Mõne teise mõttekäsklusega nagu "paremale", "kiirenda" ja "pidurda" sõitsid teadlased autoga harjutusrajal ringi.
  Selleks otstarbeks kasutasid nad autot, mille juhtimissüsteemi ning gaasi- ja piduripedaali sai juhtida arvutiga ning autojuhil oli peas sensoritega mütsisarnane peakate, mis mõõtis tema aju aktiivsust.
  Sensorid olid ühendatud arvutiga. Ja pärast seda, kui arvutit oli enne testisõitu õpetatud ära tundma, millised autojuhi ajust tulevad lainemustrid tähendasid näiteks "vasakule" või "pidurda", võis juht autot mõtte jõul juhtida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.